Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Az élet fűszere: kurkuma

Az élet fűszere: kurkuma Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó gyógy- és fűszernövény. Hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek. A kurkumát az "élet fűszereként" tartják számon. Indiában már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító útjára. Az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségek ellen használták.

A nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, mert aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek. Sokáig a jómód jelképének tartották, és az egész test megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be Európába és az ókori Görögországba. Sárga gyömbérnek először a görögök nevezték, és csak a 18. század második felében kapta meg mai nevét. Európában a híres svéd botanikus, Linné fedezte fel 1753-ban, és nevezte el Curcuma longának. A 18. században már Marco Polo is feljegyezte, hogy a kurkuma a sáfrányra emlékeztető termény, bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló célokra megfelel.

Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Sokan azonban nem is sejtik, mennyi jótékony hatással rendelkezik.

Aktív hatóanyaga a kurkumin, melyről bebizonyították, hogy számos betegség hatásos ellenszere. Csaknem olyan erős antioxidáns hatással bír, mint a C- vagy az E-vitamin. A kurkumint különösen hatékony gyulladáscsökkentőként tartják számon. Egy klinikai kísérletben a kurkumin gyulladásgátló hatását összehasonlították az elterjedt gyulladásgátló gyógyszerével, a fenilbutazonéval. Azt találták, hogy a reumás jellegű ízületi gyulladással bajlódó embereknél a kurkumin ugyanolyan jótékony hatású volt, mint a gyógyszer, de az utóbbi káros mellékhatásai nélkül. 

Ezen kívül a kurkumának még számos jótékony hatása ismert:

  • Májvédő
  • Méregtelenítő
  • Vértisztító
  • Szív- és érvédő
  • Serkentheti az epehólyag működését, fokozhatja az epe kiválasztását
  • Megvédhet a környezetünkben megtalálható rákkeltő hatású anyagoktól
  • Csökkenti a kappa-béta faktort (amelynek magas értéke jellemző a ráksejtek szóródásakor)
  • Erősíti az immunrendszer működését
  • Gátolhatja az epekő kialakulását
  • Vízhajtó
  • Külsőleg használva kiválóan tisztítja a pórusokat
  • Szabályozza a faggyúmirigyek működését
  • Fokozza a vérkeringést
  • Támogatja a kollagén termelődését
  • Inhalálva segítség lehet légzési nehézségeknél
  • Helyreállíthatja a koleszterinszintet

A KURKUMA TEA ELKÉSZÍTÉSE:

Legnépszerűbb elkészítési módja, hogy mézet, citromot és gyömbért társítunk hozzá. Alacsony lángra tegyünk fel egy edénybe főni 4 csésze vizet, szórjunk bele 1 teáskanál kurkumát, majd 10-15 percig forraljuk. Vegyük le a tűzhelyről és szűrjük le. Fogyasztás előtt adjunk hozzá 1 teáskanál mézet, és egy kis frissen facsart citromlevet és reszelt gyömbért.