Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Igaz emberi történetek

Emberi történetek, avagy magyar 100 évesek mesélnek a hosszú élet titkáról

Sokan kutatnak a hosszú élet titka után, tudósok, orvosok, átlagemberek. Ez a témakör senki számára sem ismeretlen, mindenki találkozott már vele az újságok oldalain, tv műsorokban, interneten. Hallunk innen-onnan szenzációs híreket, információkat, elődásokon hangzanak el újra és újra hangzatos titkok....

A mai napig is kutatások folynak ezen a területen, amelyeket itt-ott leközölnek, viszont a legtöbb elérhető információ nem a magyar körülmények között élő idősekről szólnak, hanem a Kék Zónában élőkről, vagyis a napfényes Okinawáról, vagy a civilizációs stressztől mentes nepáli serpákról, vagy a sárgabarack ligetekben gazdag Hunzákon élőkről, olyan helyekről, ahol szinte ideálisak a feltételek a hosszú egészséges élethez.

Úgy gondoltam, hogy a valódi emberi sorsnál semmiféle tudományos értekezés nem lehet izgalmasabb, ezért magyar 100 év körüli embereket kerestem meg, akikkel riportot készítettem a hosszú élet titkáról.... és ezt nem azért, mert bármiféle újdonságot tudnék mutatni ezzel kapcsolatban az olvasóimnak, hanem mert az emberek szeretnek olyan igaz és olykor „mesés” történeteket hallgatni, amelyekkel azonosulni tudnak, amelyekbe „bele tudnak helyezkedni”. Szeretnék ezzel inspirációt adni azoknak, akik hosszú egészséges életre vágynak, vagy arra, a hogy szeretteik elérjék azt.

Természetgyógyász vagyok, gyógynövényekkel és a gyógyítás természetes módszereivel foglalkozom, viszont amikor ezekkel a 100 év körüli idősekkel beszélgettem, nem akartam több és más lenni, mint egy – a másik ember sorsa, személye iránt érdeklődő – empatikus beszélgetőpartner, nem akartam őket meggyőzni semmiről, vagy rájuk erőltetni bármilyen fajta egészséges életmód irányelveket, csupán kíváncsi hallgatója voltam az ő nézőpontjaiknak, amelyek hosszú éveket ajándékoztak nekik. Olyan nézőpontok iránt érdeklődtem, amelyek nekik működtek, sikerrel alkalmaztak életük folyamán, olyan hozzáállások, amelyek átsegítették őket az élet mindenféle nehézségein, betegségeiken, sorscsapásaikon.

Annuska néni kedvenc étele a szalonna és az alma Az Igazi Emberi Történetek sorozatunk folytatásaként az Emmaus Evangélikus Szeretetotthon legidősebb lakójához, a százéves Péter Mihályné, Annuska nénihez látogattunk el, és arra kértük, árulja el, mi az ő titka, hogyan élt, és minek köszönheti, hogy elérte ezt a szép életkort.
Marika néni üzenete: a hosszú élet titka az, hogy soha ne elégedetlenkedj! Igaz Emberi Történetek sorozatunk folytatásaként ezúttal Újfehértó legidősebb polgáránál, a két háborút megélt, örök pozitív Fejérvári Antalné Áncsán Mária néninél jártunk, aki 2016. augusztusában töltötte kerek 100. életévét. 
Igaz emberi történtek: Ilike néni Cikksorozatom első szereplője a 102 éves Ilike néni, aki Nyíregyházán lakik. Ritkán mondható el, hogy egy ember megélje a 100 éves kort, nem hogy még a 102-őt, ezért nagy örömömre szolgált, amikor Ilike néni és lánya elfogadták a felkérésemet egy interjúra, bár az elején elmondta a lánya a telefonban, hogy az anyukájának nincs kedve a riporthoz, mert nem igazán tudja, hogy mit mondhatna el, mert hogy Ő semmilyen titkot nem tud nekünk elárulni a hosszú életről.