Kamilla, az ősi gyógyító növény

A kamilla gyakorlatilag a világ minden táján megtalálható, a fészkesvirágúak csoportjába tartozik. Gyógyászati célokra azonban ma már a nemesített fajtáját használják, kozmetikai célokra is vállalkozásszerűen termesztik a növényt. Biztos hogy a kamillával mindannyian találkoztunk már, hiszen csodálatos erejét mind a szépségiparban, mind a gyógyászatban számtalan területen alkalmazzák.
A teafű, orvosi székfű, pipiske, anyafű, bubulyka, piperefű, szentivánpipitér, katóka, anyaméhfű nevein is emlegetett ezerarcú kamillavirág gyulladáscsökkentő hatását valójában egy kékes színű illóolaj anyagnak, a kamazulénnak köszönheti. Nagyfokú baktériumölő hatással rendelkezik, fokozza a szervezet védekezőképességét, és többek között használhatjuk még emésztési zavarokra, lázcsillapításra, és borogatásként bőrproblémákra, nehezen gyógyuló sebekre is.
A növények doktoraként emlegetett kamillát számtalan problémára alkalmazhatjuk:
- Enyhíti a gyomor-, bél-, és epepanaszokat
- Erősíti az immunrendszert
- Gyógyítja a torokgyulladást
- Köhögés, bakteriális légúti fertőzések esetén jót tesz a kamillás gőzölés
- Kiváló fertőtlenítő hatása miatt kiváló nőgyógyászati problémák kezelésére
- Megszünteti a fertőzéseket
- Nyugtató, görcsoldó hatású
- Segít az éjszakai alvászavarok leküzdésében
- Gyógyítja az ekcémát, különböző bőrproblémákat
- Hajra, körömre is pozitív hatást gyakorol
Kamilla gőzöléshez
Egy púpozott evőkanál kamillát forrázzunk le egy liter vízzel, majd vékonyabb takaró alatt hajoljunk a gőz felé.
Kamilla tea elkészítése
Tegyünk egy edénybe 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot, majd forrázzuk le 250ml vízzel. Hagyjuk állni kb. 10 percig, majd szűrjük le. Szükség esetén mézzel édesítve fogyaszthatjuk.