Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Betegségek

Étrenddel a magas vérnyomás ellen

A magas vérnyomás kezelésének nem csupán a sóbevitel csökkentése a kulcsa, hanem a kalcium, magnézium és kálium megfelelő szintjének biztosítása is. Az alábbi ételek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez:

Fehér bab
A fehér babban mindhárom ásványi anyag, a kalcium, magnézium és kálium, bőségesen megtalálható. Kiválóan használható levesek, saláták és köretek alapanyagaként is.

Natúr joghurt
A natúr joghurt gazdag kalciumban, magnéziumban és káliumban, ami hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához. Salátákhoz adhatjuk vagy önmagában is fogyaszthatjuk.

Kivi és egyéb gyümölcsök
A kivi, banán és őszibarack különösen magas magnézium-, kálium- és kalciumtartalmuk révén segíthetnek a vérnyomás csökkentésében. Ezeket akár salátákba keverve is fogyaszthatjuk.

Avokádó
Az avokádó kiemelkedő mennyiségben tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat, valamint egészséges zsírokat és antioxidánsokat, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak.

Étcsokoládé
A legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez. Egyes kutatások szerint a kakaóban gazdag étrend megelőzheti a magas vérnyomást és a szívbetegségeket.

Fokhagyma
A fokhagyma szívvédő hatása régóta ismert. Illatát és ízét adó aminosavak kénes vegyületekre bomlanak a szervezetben, melyek lazítják az ereket, javítva a vérkeringést. A friss fokhagyma fogyasztása javasolt, mivel a mesterséges készítmények mellékhatásokat okozhatnak.

Citrusfélék
A citrusfélék, mint a narancs, citrom és grapefruit, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében. A grapefruit esetében óvatosság szükséges, mivel kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel.

Zsíros halak
A lazac és más zsíros halak omega-3 zsírsavakban gazdagok, melyek csökkenthetik a vérnyomást és a gyulladást.

Mángold
A mángold tele van káliummal és magnéziummal, melyek segítenek a vérnyomás szabályozásában. Két csésze párolt mángold elegendő mennyiséget biztosít ezekből az ásványi anyagokból.

Tökmag
A tökmag kis mérete ellenére rengeteg magnéziumot, káliumot és arginint tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészséges vérnyomás fenntartásához.

Bogyós gyümölcsök
Az áfonya, málna és eper antioxidánsokban gazdagok, melyek csökkenthetik a magas vérnyomás kockázatát.

Amaránt
Ez az egészséges gabonaféle gazdag magnéziumban, ami segíthet a vérnyomás csökkentésében.

Pisztácia
A pisztácia magas káliumtartalma révén segíthet az egészséges vérnyomás fenntartásában.

Sárgarépa
A sárgarépa fenolos vegyületei elősegítik az erek rugalmasságát és csökkentik a gyulladást, ami hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez.

Zeller
A zeller ftalidokat tartalmaz, amelyek segíthetik az erek működését és csökkenthetik a vérnyomást.

Paradicsom
A paradicsom gazdag káliumban és likopinban, amelyek segíthetnek a szív egészségének megőrzésében és a vérnyomás csökkentésében.

Brokkoli
A brokkoli flavonoid antioxidánsokat tartalmaz, amelyek javítják az érrendszer működését és segítenek a vérnyomás szabályozásában.

Görög joghurt
A görög joghurt gazdag káliumban és kalciumban, amelyek hozzájárulnak a vérnyomás szabályozásához.

Gyógynövények és fűszerek
Olyan gyógynövények és fűszerek, mint a koriander, sáfrány, citromfű, fekete kömény, ginzeng, fahéj, kardamom, édes bazsalikom és a gyömbér, erős vegyületeket tartalmaznak, amelyek segíthetik a vérnyomás csökkentését.

Chia és lenmag
Ezek a magvak magas kálium-, magnézium- és rosttartalmukkal hozzájárulhatnak az egészséges vérnyomás fenntartásához.

Cékla
A cékla nitráttartalma révén segíthet az erek tágításában és a vérnyomás csökkentésében. Frissen préselt lé formájában is fogyaszthatjuk.