Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

A csipkebogyó, vagy más néven vadrózsa (Rosa canina), az egyik legismertebb gyógynövényünk, amelyet sokféleképpen használnak a népi és modern gyógyászatban. A csipkebogyó számos elnevezéssel rendelkezik, és értékes termése miatt különösen kedvelt.

A csalán (Urtica dioica) egy sokoldalú gyógynövény, amelyet számos területen használnak gyógyászati célokra. Az évelő növény világszerte elterjedt, és különböző részeit, mint a gyökér, a levél és a herba, régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban. A csalánban található bioaktív vegyületek, mint a flavonoidok, ásványi anyagok és vitaminok, számos egészségügyi előnnyel bírnak.

A citromfű (Melissa officinalis) egy népszerű évelő gyógynövény, amelyet széles körben használnak mind a modern, mind a hagyományos orvoslásban. Az ajakosok családjába tartozik, és könnyen felismerhető frissítő citromillatáról. Európában őshonos, de mára világszerte elterjedt, és gyakran találkozhatunk vele kertekben és konyhakertekben. A citromfű levelei számos jótékony hatóanyagot tartalmaznak, amelyek többféle egészségügyi problémára nyújthatnak megoldást. Az illóolajok különösen hasznosak antibakteriális, vírusellenes és nyugtató tulajdonságaik miatt.

A cickafark (Achillea millefolium) egy elterjedt évelő gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak különféle gyógyászati célokra. Az ókori görögök és rómaiak is ismerték és alkalmazták sebgyógyító hatásai miatt. A növény nemcsak Európában, hanem Ázsiában és Észak-Amerikában is őshonos, ahol vadon nő réteken, mezőkön és utak mentén. A cickafarkot széles körben használják mind a modern, mind a hagyományos orvoslásban, mivel számos jótékony hatóanyagot tartalmaz, amelyek segítik az emésztést, csökkentik a gyulladásokat és enyhítik a görcsöket.

A borsmenta (Mentha × piperita) egy rendkívül sokoldalú növény, amely mind a kulináris, mind a gyógyászati világban nagy népszerűségnek örvend. Az erős, frissítő mentolos illatával és ízével ismert borsmenta nemcsak ételek és italok ízesítésére használatos, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír. Az ókori egyiptomiak és görögök már régóta használták különböző betegségek kezelésére. A modern orvostudomány is elismeri a borsmenta jótékony hatásait, beleértve a gyomorpanaszok enyhítését és a légzőrendszer tisztítását.

A bodza, különösen a fekete bodza (Sambucus nigra), régóta ismert és széles körben alkalmazott növény a népi gyógyászatban. Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos, és mind a virágait, mind a bogyóit különböző gyógyászati célokra használják. A bodza gazdag vitaminokban és antioxidánsokban, így nem csak a hagyományos orvoslásban, hanem a modern egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszik. A növény különösen hasznos meghűléses betegségek, reumás panaszok és immunerősítés esetén. A bodza termesztése egyszerű, és számos kertben megtalálható, ahol dísznövényként és haszonnövényként egyaránt kedvelt.

A berkenye, különösen a fekete berkenye, számos egészségügyi előnnyel bír. Gazdag vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb tápanyagokban, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a szív egészségéhez és a cukorbetegség kezeléséhez. Fogyasztása biztonságos, de érdemes kisebb adagokkal kezdeni. A berkenye bogyók különféle formában fogyaszthatók, beleértve a nyersen, italokban és lekvárként is.

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) egy rendkívül sokoldalú és tápláló gyümölcs, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Ez a kis bogyós növény gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, és évszázadok óta használják a népi gyógyászatban. Friss vagy feldolgozott formában egyaránt kedvelt csemege, amely hozzájárul a szem, a szív és az általános egészség megőrzéséhez.

A fekete áfonya népi nevei:

A fekete áfonya népiesen kukojsza néven is ismert.

 

Az árnika (Arnica montana) egy évelő gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak a népi gyógyászatban gyulladások és sérülések kezelésére. Ez a hegyvidékeken honos növény élénksárga virágaival könnyen felismerhető és számos gyógyhatású készítmény alapanyagául szolgál. Az árnika virágai különösen hatékonyak fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tulajdonságaik miatt. Különféle formában alkalmazzák, beleértve a krémeket, kenőcsöket és tinktúrákat is.

 

Az Aranyvessző népi elnevezései:

Az aranyvesszőt számos különböző néven ismerik a népi gyógyászatban, többek között aranyos ruta, jágerkender, erősrojt, aranyos istápfű, valamint aranyvessző néven is emlegetik.

Az Aloe egy évelő növény, amely a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. Az aloe nemzetség mintegy 300 fajt foglal magában. Ez az örökzöld, pozsgás növény húsos, pettyezett leveleivel tömött tőrózsát alkot, amelyek zöld, szürkés- vagy kékeszöld színűek. A meleg, száraz, mediterrán éghajlatot kedveli, és elsősorban Afrikában és Nyugat-Indiában található. Az aloét magvetéssel szaporíthatjuk, illetve sarjakat nevel, amelyekről szintén szaporítható. A legmegfelelőbb időszak a szaporításra április-május.

A flavonoidok a természetben előforduló, polifenoloknak nevezett vegyületek csoportjába tartoznak, és számos növényben megtalálhatók. Ezek az anyagok felelősek sok gyümölcs és zöldség élénk színéért, és jelentős egészségügyi előnyökkel rendelkeznek. A flavonoidok különböző típusai, mint például a flavonok, flavonolok, flavanonok, flavanolok, izoflavonok és antocianidinek, mind egyedi szerepet játszanak az emberi szervezet működésében.

A kendermagolajat régóta dicsérik az egészségügyi előnyeiért és sokoldalúsága miatt. Ez az olaj egyre népszerűbbé válik az egészségtudatos életmód követői körében, és jogosan, hiszen gazdag tápanyagokban vitaminokban értékes zsírsavakban és jótékony hatásokban bővelkedik.

A vörösáfonya természet csodája, (Vaccinium vitis-idaea) nem csupán ízletes gyümölcs, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Kicsiny, de annál erőteljesebb bogyói tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek táplálják és védelmezik testünket.

Mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag almában, sárgarépában, vagy brokkoliban.

Hogyan fogyasszuk a vörösáfonyát?

Természetesen a legjobb nyersen, turmixnak, gyümölcssaláta részeként. Az ínyencek pedig savanykás aromája miatt szívesen használják mártásnak, lekvárnak vadhúsok, sültek, rántott sajt mellé.

Azonban a HerbaDoctor vörösáfonya kapszulájában is nagy dózisú tiszta vörösáfonya kivonathoz juthat, melyben egyetlen kapszulában 200mg kivonatot tartalmaz. 

A körömvirág egy igen sokoldalú növény. A fészkesvirágúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozik. Nevét onnan kapta, hogy szirmainak íveltsége a körömre hasonlít.
A középkorban csodanövények tartották. Már akkor felismerték és használták.

A mangán egy nagyon fontos és hasznos nyomelem amely ásványi anyagként is funkcionál a szervezet számára, bár mindössze csekély mennyiség van jelen a szervezetben, mégis nélkülözhetetlen. Elsősorban egyes enzimek működéséhez és ezen keresztül számos folyamat zavartalan lefolyásához szükséges.

A magnézium, nélkülözhetetlen és létfontosságú az emberi szervezet számára. Egyik legfontosabb ásványi anyaga a testünknek, melyből nincs túl sok a szervezetben mégis szerepe kimagaslóan fontos.

A kálium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezet számára, a harmadik legnagyobb mennyiségű ásványi anyag az emberi szervezetben. A sejtek belsejében halmozódnak fel.  Minden nap szüksége van a pótlására. Számos létfontosságú feladatban játszik szerepet.

A kalcium létfontosságú ásványi anyag az élethez. 98 százaléka a csontokban található meg, éppen ezért legfontosabb szerepe az erős és egészséges csontok fenntartása. Persze ehhez egyéb tápanyagok léte is szükséges., valamint az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

A foszfor értékes az élet számára, amely a kalciumot követően a második legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag. Különböző formákban vannak jelen a szervezetünkben.

A cink egy pótolhatatlan nyomelem a szervezetnek, több száz enzim nélkülözhetetlen alkotórésze. Számos folyamatban tölt be nagyon fontos szerepet. Ennek ellenére viszonylag kevés mennyiség is fedezi a napi szükségletet, mégis érdemes odafigyelni, hogy ez a mennyiséget megkapja a szervezetünk.

Az béta-karotin, egy értékes antioxidáns, fontos feladatot lát el, az egészséges hosszú élet eléréséhez. A karotinok növényi anyagok, több mint 600 különböző karotinoidot ismerünk, melyből körülbelül 50-et a szervezet A-vitaminná képes átalakítani.

Az alfa-karotin, egy értékes antioxidáns, fontos feladatot lát el, az egészséges hosszú élet eléréséhez. A karotinok növényi anyagok, több mint 600 különböző karotinoidot ismerünk, melyből körülbelül 50-et a szervezet A-vitaminná képes átalakítani.

A zeaxantin a karotinoidok közé sorolható erős antioxidáns hatással bíró sárgás színű természetes színező anyag. A luteinnel nagyon hasonló a felépítése, a két anyag  egymás hatását kölcsönösen segíti.

A lutein, az egyik közismertebb karotin, a béta-karotin "rokona". A luteint is karotinoidok közé sorolható, mely egy erős antioxidáns hatással bíró sárgás színű természetes színező anyag.

A likopin a karotinok közé sorolható, egy erős antioxidánssal is bíró anyag. A paradicsom piros színét is adja. Vörös színe végett természetes színezőanyagként is alkalmazzák, jelölése E150d.

A gamma karotin egy antioxidánssal bíró karotin fajta. A béta-karotinhoz hasonlóan A-vitaminná is át tudja alakítani a szervezet, igaz ezt sajnos rossz hatásfokkal teszi.

A béta-kriptoxantont a szervezet retinollá alakítja, mely az A-vitamin előanyaga. Igaz ezt meglehetősen rossz hatásfokkal, így elsősorban egy értékes antioxidáns hatású karotinként emelnénk ki.

A gránátalma olaj hidegen sajtolással nyert, koncentrált olaj a gránátalma (Punica granatum) magjából. Ez az olaj gazdag tápanyagokban és bioaktív vegyületekben, amelyek számos előnyös hatást gyakorolhatnak a bőrre és az egészségre.

Boróka (Juniperus communis) egy fenyőfélék családjába tartozó növény. Gyógynövényként és fűszernövényként is ismert, és számos terápiás és ízületi problémák kezelésére használják.

Vas

A vas egy nagyon értékes és egyben létfontosságú ásványi anyag, az emberi szervezet számára. Számos jótékony hatást gyakorolva támogatja minden napjainkat az egészséges élethez.

A szelén egy nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, azonban azok ásványi anyagok közé tartozik, melyből nem túl nagy mennyiségre van szükségünk. Mivel túlzott nagy mennyiség bevitele éppen olyan káros lehet  hiánya.

A réz egy nélkülözhetetlen éltető ásványi anyag a szervezet számára, azonban azok ásványi anyagok közé tartozik, melyből nem túl nagy mennyiségre van szükségünk. Mivel túlzott hosszabb ideig tartó mennyiség, akár mérgező hatású is lehet.

Egy zsírban oldódó vitamin és az A vitamin elsődleges formája.  Igaz számos egyébb olyan vegyület létezik még ami ha a szervezetnek éppen A-vitaminra van szüksége, szintén retinollá alakulnak át, csak ezt kisebb nagyobb hatásfokkal teszik.

A nátrium az egyik leghétköznapibb tápanyag, mivel nap mint nap találkozunk vele, hiszen só formájában ott van előttünk a sótartóban. De azonban nem alábecslendő hatása, mivel az élet egyik kulcsfontosságú összetevője is.

A K-vitamin egy zsírban oldódó értékes vitaminja a szervezetnek, természetben K1-vitamin (fillokonin) és K2-vitamin (menakinon) formájában található meg.

A koleszterin egy zsírszerű anyag, egy olyan vegyület, melyet ha meghallunk valószínűleg az emberek több mint felének azonnal mindenfajta negatívum jut eszébe.

A kakukkfű (Thymus vulgaris) egy aromás gyógynövény, amely széles körben használatos a konyhában és a gyógyászatban egyaránt. Íz és aromája, jellegzetes fűszeres, erőteljes illattal és ízzel rendelkezik.

A K-vitamin egy zsírban oldódó értékes vitaminja a szervezetnek, természetben K1-vitamin (fillokonin) és K2-vitamin (menakinon) formájában található meg.

A K-vitamin egy zsírban oldódó értékes vitaminja a szervezetnek, természetben K1-vitamin (fillokonin) és K2-vitamin (menakinon) formájában található meg.

Az E-vitamin egy esszenciális zsírban oldódó vitamin, éppen ezért nagyon lényeges a zsíros táplálékok fogyasztása is, hogy az E-vitamin megfelelően felszívódjon és hasznosulni tudjon. Számos jótékony hatással van a szervezetre. 

A D-vitamin több mint egy egyszerű vitamin, ez egy olyan értékes tápanyagcsalád, melyeknek más és más kulcsfontosságú hatásai vannak a szervezetre. Zsírban oldódó vitamin, melynek két típusa is van, ez a D2 illetve a D3 vitamin. És hogy mi a különbség közöttük?

A D-vitamin több mint egy egyszerű vitamin, ez egy olyan értékes tápanyagcsalád, melyeknek más és más kulcsfontosságú hatásai vannak a szervezetre. Zsírban oldódó vitamin, melynek két típusa is van,  ez a D2 illetve a D3 vitamin.

A C-vitamin más néven aszkorbinsav, az egyik legkeresettebb vitaminok közé tartozik. Szinte mindenki ismeri a legismertebb hatását az immunerősítést. Megtalálható mind növényi mind állati szervezetben.

B12-vitamin értékes tagja a  B-vitamin családnak, mely egy vízben oldódó vitamin. Számos jótékony hatással van a szervezetre. Főbb funkciója, hogy a kobalt tartalmú gyűrűs vegyülete a  B12-vitamin, amely az örökítő anyag (DNS) előállításának elengedhetetlen enzime, támogatja a normál sejtképződét és részt vesz vörösvérsejtek normális érlelési folyamatában.

A B9-vitamin, azaz a folsav nagyon értékes vitamin a szervezetnek. Egy vízben oldódó vitamin, mely számos fontos szerepet tölt be az egészségünkben. Fontos funkciót tölt be a vérképzésben, a vérszegénység megelőzésében.

A B7-vitamin vízben oldódó vitamin, a felesleges kiürül a szervezetből. Alapvetően a szervezet azaz a  bélflóra képes előállítani B7-vitamint, azonban az nem jelenti azt, hogy nem alakulhat ki sajnos hiány.

A B6-vitamin vízben oldódó vitamin, így nem igazán lehet túladagolni a szervezetben, mivel a felesleges kiürül.  A B6-vitamin hiány álltalában ritka , ugyanis táplálkozásunkkal elegendő jut a szervezetünkbe, viszont tárolni se tudja, így lényeges odafigyelnünk hogy mindennap biztosítva legyen a megfelelő bevitele.

A B5-vitamin vízben oldódó vitamin, így nem igazán lehet túladagolni, mivel a felesleg kiürül. Jelentős szereplője az anyagcsere folyamatnak. És számos jótékony hatással van a testünkre, ugyanis antioxidánsként is működnek.

A B4-vitamin vízben oldódó, nélkülözhetetlen vitamin az emberi szervezet számára. Mivel vízoldékony vitamin így nem igazán lehet túladagolni.

A B3-vitamin vízben oldódó vitamin, a szervezetből vizelettel ürül, ezért túladagolása nem jellemző, de előfordulhat. Ennek tünetei lehetnek:  mellkason, arcon, karokon jelentkező viszkető vörös foltok,valamint hasfájás, hányás is előfordulhat.

A B2-vitamin könnyen felszívódó, antioxidánsként is funkcionáló vízben oldódó vitamin. Az emberi szervezet is termel B2-vitamint, valamint szinte minden táplálék tartalmazza, ezért hiányállapota szerencsére ritka.

A B1-vitamin egy vízoldékony vitamon. Így nem lehet túladagolni, mivel a fölösleg kiürül, nem raktározódig fel a szervezetben. Ezért naponta gondoskodni kell a beviteléről.

Az A-vitamin vagy más néven retinol, zsírban oldódó vitamin. Számos fontos szerepet lát el a szervezetünkben, segíti az emberi test fejlődését és növekedését, illetve erősíti az immunrendszer funkcióját. Egyik fő feladata a szem, illetve a látás egészségének  támogatása és megóvása.

Alpesi rózsa, az alpesi rózsa (Rosa pendulina) egy rózsafajta, amely Európában, különösen a magashegységekben, mint például az Alpokban, elterjedt.