Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

B1-Vitamin (tiamin)

Herbadoctor
B1-Vitamin (tiamin)

A B1-vitamin egy vízoldékony vitamon. Így nem lehet túladagolni, mivel a fölösleg kiürül, nem raktározódig fel a szervezetben. Ezért naponta gondoskodni kell a beviteléről.

A tiaminként is ismert B1-vitamin nélkülözhetetlen a szervezetnek. A sejtek növekedésében és működésében kulcsfontosságú funkciót tölt be, valamint az energia háztartásban játszik fontos szerepet, ezáltal a folyamatos energiát igénylő szív- és agyműködés megfelelő működéséhez is rendkívül lényeges a folyamatos pótlása.

Segít a szénhidrát-anyagcserében résztvevő enzimek működését, megkönnyíti a szénhidrátok emésztését. Éppen ezért sokszor a szénhidrátbevitel függvényében adják meg a napi B1-vitamin szükségletét. Jelentősen hozzájárul az idegrendszer és a szellemi teljesítmény, tanulási képességek megfelelő működéséhez

Számos problémát okozhat a B1-vitamin hiánya.

Kezdeti szakaszában jellemző tünetek lehetnek: lehangoltság, gyengeség, koncentrálóképesség csökkenése, étvágytalanság , székrekedés, hasi fájdalmak.

Súlyosabb szakaszában jellemző tünetek lehetnek: idegrendszeri károsodás, memóriazavar, reflexzavar, ödéma, visszértágulat, szív- és érrendszeri tünetekkel társuló idegpálya károsodás.

A B1-vitamin hiánya okozza a beri-beri nevű betegséget, mely a fent említett B1-vitamin hiány súlyosabb szakaszában jellemző tünetek. Majd igen korán idegrendszeri károsodással (polineuritisz) járhat, mely a lábfejen égő érzést okoz, lábujjak zsibbadását, valamint lábikragörcsök formájában jelentkezik majd hosszú távon izomsorvadás, idegbénulások, is fellépnek.  Hazánkban és a fejlett országokban az alkoholbetegség idézi elő, mivel a tartós alkoholfogyasztás jelentősen csökkenti a szervezet B1-vitamin-készletét.

B1-vitamin dús ételek: 

gabonafélék héja, teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült ételek, a dió- és mogyorófélék, sertéshúsok, máj