Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

B2-vitamin (riboflavin)

Herbadoctor
B2-vitamin (riboflavin)

A B2-vitamin könnyen felszívódó, antioxidánsként is funkcionáló vízben oldódó vitamin. Az emberi szervezet is termel B2-vitamint, valamint szinte minden táplálék tartalmazza, ezért hiányállapota szerencsére ritka.

Azonban lényeges odafigyelni a kiegyensúlyozott étrendre, ugyanis B2-vitaminból elég nagy mennyiségre van szüksége a szervezetünknek, hogy a más B-vitamin, mint például a B6 és folsav megfelelően tudjanak működni. Ezen felül B2-vitamin kulcsfontosságú a szervezetben a vörösvérsejtek képződéséhez, az antitestek termeléséhez,  sejt növekedéséhez és lélegzéséhez, valamint megvédi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaival szemben. Továbbá védi a bőrt és a szem egészségét, ezenfelül a B2-vitamin szükséges a fehérjék aminosavakká, illetve a zsírok és szénhidrátok glükózzá való lebontásához.

Miért értékes a B2-vitamin a szervezet számára?

  • Segít megóvni a szem egészségét, megelőzni különféle szembetegségeket, mint például:. szürkehályog, zöldhályog kialakulását. Azoknál a betegeknél, akiknek zöldhályog van, riboflavin azaz B2-vitamin cseppeket alkalmaznak a szaruhártyára csepegtetve. Ez a fajta alkalmazás lehetővé teszi, hogy a vitamin átjusson a szaruhártyán és megnöveli a szaruhártya erősségét.
  • Természetes fejfájás elleni „gyógyszerként” tartják számon, segít enyhíteni, valamint megelőzni a fejfájást, beleértve a migrént is. A B2-vitamint igazolt eljárásként használják fájdalmas migrénes fejfájások enyhítésére.
  • Védi a haj és bőr megfelelő szerkezetét, mivel a B2-vitamin fontos szerepet tölt be a kollagén szint megőrzésében, ami az egészséges hajat és bőrt építi fel így nagyban segíti a haj és a bőr egészséges szerkezetét.
  • Hozzájárúl a szervezet energiaszint fenntartásához, B2-vitamint használ a szervezetünk arra, hogy tápanyagokból energiát állítson elő. Ily módon gondoskodva a megfelelő agyi, idegi, emésztési és hormon működésről.

B2 hiánya: leginkább egyoldalú táplálkozás miatt alakulhat ki. Hiánytünetei lehetnek: száj nyálkahártya gyulladása, repedezett ajkak vagy száj szél, súlyosabb esetben bőr gyulladások.

B2-vitamin legjobb forrásai: tej és tejtermékek, máj, szív, tojás, gabonafélék.