Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

B3-vitamin. (niacin)

Herbadoctor
B3-vitamin. (niacin)

A B3-vitamin vízben oldódó vitamin, a szervezetből vizelettel ürül, ezért túladagolása nem jellemző, de előfordulhat. Ennek tünetei lehetnek:  mellkason, arcon, karokon jelentkező viszkető vörös foltok,valamint hasfájás, hányás is előfordulhat.

Az emberi szervezet is képes előállítani B3-vitamint az egészséges bélflóra által, ha az ehhez szükséges anyagok rendelkezésre állnak. Számos létfontosságú funkciót tölt be a szervezetben.

Főbb feladata egyike: a koleszterint kedvező befolyásolása.
A niacin azaz a B3-vitamin több száz enzim működését támogatja a szervezetben, közrejátszik a tápanyagok energiává alakításában, úgymond "üzemanyaggá" alakítja ételeinket, vagyis segíti kinyerni az energiát a zsírokból, szénhidrátokból, és a fehérjékből. Továbbá támogatja az emésztőrendszert, javítja az agyi funkciókat, megőrzi az egészséges bőr állapotát és segít a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében..

B3-vitamin hiány tünetei lehetnek: kezdetben, álmatlanság, étvágytalanság, fogyás jelentkezhet. Később: bőr és nyálkahártya gyulladás, hólyagok, sötét foltok, hányás, hasmenés , fejfájás, pszichés- és hallászavarok

B3-vitaminban gazdag ételek: májban, halakban, magvakban fordul elő természetesen.