Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

B6-vitamin (piridoxin)

Herbadoctor
B6-vitamin (piridoxin)

A B6-vitamin vízben oldódó vitamin, így nem igazán lehet túladagolni a szervezetben, mivel a felesleges kiürül.  A B6-vitamin hiány álltalában ritka , ugyanis táplálkozásunkkal elegendő jut a szervezetünkbe, viszont tárolni se tudja, így lényeges odafigyelnünk hogy mindennap biztosítva legyen a megfelelő bevitele.

Fontos tudni, hogy a B6-vitamin három formában is felellhető:

piridoxin (PN), piridoxál (PL), piridoxamin (PM)
Mindhárom alakja a szervezet számára fontos.

Melyeket a szervezetünk átalakítja, és a sejtjeinkben keletkeznek belőlük aktív PNP és PLP koenzim, amik a B6 legtöbb funkciójáért felelnek. Mindezzel azért fontos tisztában lennünk, mert nem minden embernél hasznosulhat bármely formájában.

A B6-vitaminnak jelentős szerepe van a sejtosztódásban, és az idegrendszeri funkciók megfelelő működésében. Továbbá kulcsfontosságú a fehérjék és a szénhidrátok anyagcseréjében,  egyszerűsítve a B6- vitamin nélkülözhetetlen a fehérjék, valamint a szénhidrátok és a zsírok megemésztéséhez, melyekből a szervezet számára hasznosítható energia lesz.

B6-vitamin hiány tünetei lehetnek: fáradékonyság, rossz közérzet, depresszó, bőrbetegségek,

B6-vitaminnal a depresszió és rossz közérzet ellen.

Mindenki életében előfordulhat néha szomorúbb időszak, ami abszolút normális. Néhány ember viszont rendszeresen megtapasztalja, vagy éppenséggel  már küzd vele. Ami hosszú távon megzavarhatja minden napjait és az életét is. Romolhat a munka morál, tanulási , szorongási zavarok jöhetnek elő, vagy akár depresszióvá is alakulhat át.  Melyek idővel kezelést igénylő mentális egészségügyi zavarokká fejlődhetnek ki.  A B6-vitamin növelése egyes kutatások szerint a B12 vitaminnal együtt szerepet játszhat a hangulat javításában.  Csökkentheti a depressziót, segíthet kisimítani  a szorongási zavarokat.

 És hogy ezt mégis hogyan teszi?
A B6-vitamin befolyásolja a gamma-aminovajsav (GABA) szabályozását a szervezetben, ez a szervezetben egy természetesen termelődő aminosav. Egyszerűbben, egy ingerületátvivő anyag, amely megnyugtathatja az idegrendszert és hozzájárulhat a szorongás és a depresszió enyhítéséhez is.

B6 vitamin jótékony hatásai a szervezetre.

  • elengedhetetlen a sejtszaporodáshoz
  • szükséges az egészséges emésztéshez és májfunkciókhoz
  • segíti az egészséges minőségi alvást
  • lényeges az egészséges bőrhöz
  • nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek felépítéséhez
  • támogatja a központi és a perifériás idegeket
  • fontos az egészséges immunfunkciók fenntartásához
  • támogatja az idegrendszert

Főbb forrásai: csicseriborsó, a lazac, a tonhal, burgonya.