Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

B9-vitamin. (folsav)

Herbadoctor
B9-vitamin. (folsav)

A B9-vitamin, azaz a folsav nagyon értékes vitamin a szervezetnek. Egy vízben oldódó vitamin, mely számos fontos szerepet tölt be az egészségünkben. Fontos funkciót tölt be a vérképzésben, a vérszegénység megelőzésében.

Továbbá segít új sejteket képezni, támogatja a sejtosztódást és támogatja az egészséges sejtek között az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását, valamint segít a szervezetnek hasznosítani a B-12vitamint. A legtöbb B-vitamin komplex alkotó része, úgy mint a Herbadoctor B-komplex vitaminnak is, mely egymást hatását elősegítik a B9, B12-vitaminal.

Folsav jótékony hatásai a szervezetre.

  • memória zavar megelőzésére
  • terhesség korai szakaszában, magzatvédő vitamin
  • bélrendszer megfelelő működését segíti
  • javítja a közérzetet, depresszió kialakulásának megelőzése
  • vérszegénység megelőzésére
  • b12-vitamin felszívódását segíti

Terhesség alatt egyik legértékesebb vitamin a Folsav.

Legfőképpen állapotos nőknél kiemelkedően fontos szerepet tölt be és ilyenkor nélkülözhetetlen is ennek a pótlása. Másnéven magzatvédő vitaminnak is nevezik, nem hiába, hiszen már a terhesség  korai szakaszában nagyban hozzájárul a magzat egészséges fejlődéséhez.

A fejlődő magzat gerincének kialakulása és a velőcsövet lezáró folyamat  folsav jelenlétében megy végbe hiánytalanul, így érthető miért nélkülözhetetlen ennek pótlása! Megelőzhető a nyitott gerinc, vagy az agy- és koponyahiány.

Mi több egy tervezett terhesség előtt, 3-4 hónappal ajánlatos megkezdeni a rendszeres pótlását.

B9-vitamin azaz a Folsav hiány tünetei lehetnek.

Mivel a folsav hiány vérszegénységet okozhat így ez miatt, jellegzetes tünet lehet a fáradékonyság. Gyengeség, kimerültség, feledékenység, étvágytalanság és fogyás.

 

B9 források.

Citromfélék, tojás, gabonafélék, avokádó.