Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

D3-vitamin

Herbadoctor
D3-vitamin

A D-vitamin több mint egy egyszerű vitamin, ez egy olyan értékes tápanyagcsalád, melyeknek más és más kulcsfontosságú hatásai vannak a szervezetre. Zsírban oldódó vitamin, melynek két típusa is van, ez a D2 illetve a D3 vitamin. És hogy mi a különbség közöttük?

A D2-vitamin növények fotoszintéziséből jön létre, főként növényekből,  például gombákból származik. Míg a D3-vitamint az emberi szervezet is előállít, a napfény hatására. Mind a kettő hatékonyan növeli a szerezett D-vitamin szintjét. Nem hiába szokták a napfény vitaminjának is nevezni a D3-vitamint.

És hogy milyen jótékony hatással van a szervezetre?

Testünknek alig van olyan folyamata, része , amiben ne lenne szerepe. Legfontosabb funkciója a csontanyagcsere, a kalcium csontokba való beépülésének segítése. Igaz hogy, a napsugarak segítik ellátni testünket kellő mennyiségű D3-vitaminnal, ám ez nem jelenti azt, hogy ne fordulhatna elő vitaminhiány, és ne kellene foglalkozni a vitaminbevitellel! Különösen ősztől tavaszig tartó időszakban, fontos, a vitamin pótlása étrend-kiegészítőkkel.

D2-vitamin hiány.

D-vitamin hiány kialakulhat helytelen egyoldalú táplálkozás, vagy kevés napfényen történő tartózkodás következtében. Hiánytünetei: Fáradékonyság, gyenge csontok, csontritkulás.

D-vitamin hiány megelőzésére javasolt dózisok Magyarországon.

1-11 éves korig: 600-1000NE

11-18 éves korig: 800-1000NE

felnőtteknek: 1500-2000NE

állapotos nőknek: 2000NE

túlsúlyos felnőtteknek: 3000NE-4000NE