Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

K1-vitamin (fillokinon)

Herbadoctor
K1-vitamin (fillokinon)

A K-vitamin egy zsírban oldódó értékes vitaminja a szervezetnek, természetben K1-vitamin (fillokonin) és K2-vitamin (menakinon) formájában található meg.

A K1-vitaminnak, elsődlegesen a véralvadásban játszik fontos szerepet. Nincsen a szív-és érrendszerre vagy a csontokra kifejtett, nagy jellegű jótékony hatása.

Az étrendi összes K-vitaminbevitel 90%-a K1-vitamin teszi ki. Elsődleges forrása a növényi levelek, hiszen a fotoszintézisben van szerepe. Megfelelő bevitele könnyedén fedezhető étrendi forrásokból, mint például olyan leveles zöldségekben, mint a brokkoli, káposzta vagy spenót.

Főként  véralvadáshoz szükséges anyagok képződésében játszik szerepet a K1-vitamin, a véralvadáshoz szükséges fehérjék összetapadásának támogatásával. Amíg ez a folyamat jól működik addig a vérző nyílás elzáródik ennek eredményeképp. Ennek hiánya azonban vérérzékenységet okozhat.

Melyek a K2-vitamin dús élelmiszerek?

Brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta, spenót, zöld levesek.

Miben különbözik a K1 és a K2-vitamin?

A K2-vitamin javítja a csont sűrűség mértékét és a fogak egészségét, mivel segíti a kalcium beépülését a csontokba fogakba. Ezzel párhuzamosan megakadályozza a kalcium olyan lágyszövetekben való lerakódását, mint az artériák vagy vesék.  A K1-vitamin pedig elsősorban a véralvadásban játszik létfontosságú szerepet, melyben pedig a K2-vitaminnak van kisebb szerepe. Ez a K1- és K2-vitamin hatásában lévő fő különbség.