Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

K2-vitamin (menakinon)

Herbadoctor
K2-vitamin (menakinon)

A K-vitamin egy zsírban oldódó értékes vitaminja a szervezetnek, természetben K1-vitamin (fillokonin) és K2-vitamin (menakinon) formájában található meg.

A K2-vitamin számos pozitív hatást fejt ki a szervezetben. Nagy szerepe van a szív- és érrendszer, továbbá a csontok egészségének a megörzésében. Javítja a csont sűrűség mértékét és a fogak egészségét, mivel segíti a kalcium beépülését a csontokba fogakba. Ezzel párhuzamosan megakadályozza a kalcium olyan lágyszövetekben való lerakódását, mint az artériák vagy vesék. 

K2-vitamin pótlása?

Az étrendi összes K-vitaminbevitel 90%-a K1-vitamin teszi ki. Elsődleges forrása a növényi levelek, hiszen a fotoszintézisben van szerepe. Megfelelő bevitele könnyedén fedezhető étrendi forrásokból, mint például olyan leveles zöldségekben, mint a brokkoli, káposzta vagy spenót.

K2-vitamin forrása elsősorban mikrobiológiai eredetű, megtalálható sajtokban, joghurtokban, husokban. Azonban az ipari állattartásból származó állati eredetű élelmiszerek nem számítanak  jó K2-vitamin forrásnak, így majdnem minden ember tápanyaghiányban szenved.

K2-vitamin hiány?

Sajnos a K2-vitaminhiány előfordulhat úgy is, hogy nem okoz addig panaszokat, amíg már túl késő. Mivel ugye a  szív- és érrendszernél, valamint a csontoknál játszik nagy szerepet, így azonban ahogyan a szívet és a csontozatot érintő megbetegedések is általában „némán” alakulnak ki, ezáltal a K2-vitaminhiány jelei is észrevétlenek maradnak sajnos egy darabig. Mivel a csontsűrűség csökkenésénél és az artériák felszínén a plakkok kialakulásánál, akár évek mire az első panaszok megjelennek. Éppen ezért is fontos odafigyelni nap mint nap a K2-vitamin szükséglet bevitelére.

K2Vitamin jótékony hatásai

K2-vitaminnak számos jótékony hatásai vannak még

  • szerepet játszik többek között a gyulladásos folyamatokban
  • vércukor-szabályozása
  • prosztata egészségének megőrzésében

Melyek a K2-vitamin dús élelmiszerek?

Joghurtok, húsok, tejtermékek. Mivel az állati eredetű élelmiszerek nem számítanak  jó K2-vitamin forrásnak, így étrendkiegészítő formában érdemes a pótlása.

Miben különbözik a K1 és a K2-vitamin?

A K2-vitamin javítja a csont sűrűség mértékét és a fogak egészségét, mivel segíti a kalcium beépülését a csontokba fogakba. Ezzel párhuzamosan megakadályozza a kalcium olyan lágyszövetekben való lerakódását, mint az artériák vagy vesék.  A K1-vitamin pedig elsősorban a véralvadásban játszik létfontosságú szerepet, melyben pedig a K2-vitaminnak van kisebb szerepe. Ez a K1- és K2-vitamin hatásában lévő fő különbség.