Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

K-vitamin

Herbadoctor
K-vitamin

A K-vitamin egy zsírban oldódó értékes vitaminja a szervezetnek, természetben K1-vitamin (fillokonin) és K2-vitamin (menakinon) formájában található meg.

Főként  véralvadáshoz szükséges anyagok képződésében játszik szerepet, a véralvadáshoz szükséges fehérjék összetapadásának támogatásával. Amíg ez a folyamat jól működik addig a vérző nyílás elzáródik ennek eredményeképp. Ennek hiánya azonban vérérzékenységet okozhat.

Nélkülözhetetlen tápanyagok közé tartozik a K-vitamin, mivel számos fontos feladatot lát el még a testünkben. Úgy mint, részt vesz a csontképző folyamatokban is, a D-vitaminnal együttesen hozzájárul a létfontosságú fehérjék csontokba való beépüléséhez, hogy így a csontok képesek legyenek az ásványi anyagok megkötésére.

Sejtvédelmi funkciót lát el a K-vitamin.

A K-vitamin számos fontos feladatot lát el a sejtek különböző életciklusaiban.

  • hozzájárul a sejtek termelődéséhez
  • hozzájárul sejtek növekedéséhez
  • részt vesz a sejtek "vándorlásában" és szaporodásában vagy elpusztulásában
  • hozzájárul az új sejtek létrejöttében.

K-vitamin források.

Brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta, sötét levesek.

Hiánya igaz viszonylag ritka, azonban mégis fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségben történő pótlásáról.

Ki ne szedjen K-vitamint?

Véralvadásgátló gyógyszereket szedőknek nagyon oda kell figyelniük a bevitt K-vitamin mennyiségére, érdemes orvosukkal konzultálni előtte, mivel a nagy mennyiségű K-vitamin ellensúlyozza a véralvadásgátló szer hatását.

Vérzékenyég esetén sem érdemes túl nagy mennyiségben fogyasztani a K-vitamint a véralvadást segítő gyógyszerrel, mert túlzottan megnőhet a véralvadás veszélye a két szer együttes hatása miatt.