Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

Nátrium (Na)

Herbadoctor
Nátrium (Na)

A nátrium az egyik leghétköznapibb tápanyag, mivel nap mint nap találkozunk vele, hiszen só formájában ott van előttünk a sótartóban. De azonban nem alábecslendő hatása, mivel az élet egyik kulcsfontosságú összetevője is.

Az mellett hogy ételeinket ízletessebbé varázsolja, mellette számtalan folyamatban vesz részt és jótékonyan hat a szervezetünkre. Viszont fontos megjegyeznünk, hogy a túlzott fogyasztása káros hatásokkal lehet a szervezetre.

Jótékony hatásai a nátriumnak.

  • Részt vesz a szervezet folyadékháztartásában a vese szabályozásán keresztül, valamint a testünk savbázis egyensúlyának és ozmotikus nyomásának fenntartásában.
  • Nélkülözhetetlen az idegrendszernél mivel az ingerület átvitelében játszik fontos szerepet, valamint az izmok egészséges működéséhez.
  • Segíti a sejtek tápanyagfelvételét, mivel nagy szerepe van a szénhidrát és fehérje anyagcserében.

Túlzott nátrium hatása a szívre?

Sajnos a túlzott nátrium bevitel káros hatásokat gyakorola szervezetre, a szívre, mivel a szervezetben a szükségtelen nátrium a véráramlatban fölöslegesen kering és vizet hord az erekbe, így megnövelve a vér térfogatát. Ami azért baj mert, ha több vér folyik az erekben, a vérnyomás megemelkedik és magas vérnyomás idővel túlterhelheti az ér falát, és felgyorsíthatja a véráramlást gátló rögök felhalmozódását.

Nátrium hiány?

Nátrium hiány szinte soha nem alakul ki egy átlag embernél, mivel táplálkozás útján könnyedén hozzá jut a szervezetünk. Hiányállapota inkább betegség esetén fordul elő,  hosszabban tartó hasmenés, vagy hányás esetén ilyenkor előfordulhat a vér nátrium szintje hirtelen lecsökken.

Hiánytünetei lehetnek a következők.

  • hányinger
  • fejfájás
  • zavartság
  • izomgörcs

Nátrium dús élelmiszerek: só, levesek, garnélarák, konzervek.