Retinol
Egy zsírban oldódó vitamin és az A vitamin elsődleges formája. Igaz számos egyébb olyan vegyület létezik még ami ha a szervezetnek éppen A-vitaminra van szüksége, szintén retinollá alakulnak át, csak ezt kisebb nagyobb hatásfokkal teszik.
A retinol főképpen, a szemre és a bőrre fejti ki elődleges jótékony hatásait, de ezenkívül számtalan jótékony hatással van a szervezetünkre.
Retinol jótékony hatásai
Hozzájárul az egészséges szem megőrzéséhez, látáshoz.
Embrionális fejlődés.
Bőr, szövetek egészséges fenntartása, mivel enzimek segítségével képes megújítani a bőrsejteket. serkenti a kollagén termelődését
Csontok egészségének megőrzése, csont növekedése.
10 retinol dús élelmiszer.
- kacsamáj
- borjúmáj
- libamáj
- pulykamáj
- báránymáj
- sertésmáj
- marhamáj
- csirkemáj
- tonhal
- kukorica pehely
Retinol hiány
Szerencsére retinol hiány nagyon ritkán fordul elő a szervezetben, mivel élelmiszerek útján könnyen pótolható hiszen közel 100%-os hatásfokkal hasznosul, valamint a szervezet is képes nagyon sokat raktározni el belőle.
Hiánytünetei
- látásromlás, különösen szürkületi látás romlása
- bőr szárazsága
- nyálkahártya szárazsága
- töredezett haj
- gyerekeknél növekedési problémák
- fertőzések elleni ellenállás csökkenése
Retinol túladagolása?
Lehetséges túl adagolni a retinolt, hiszen a szervezetünk sokat raktároz el belőle, így nagy mértékú retinol fogyasztás esetén előfordulhat túladagolás.
Retina túladagolás tünetei: Fejfájás, szédülés, hányás, ízületi fájdalmak, vesebántalmak, bőelváltozás, viszketés, haj hullás.