Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

Vas

Herbadoctor
Vas

A vas egy nagyon értékes és egyben létfontosságú ásványi anyag, az emberi szervezet számára. Számos jótékony hatást gyakorolva támogatja minden napjainkat az egészséges élethez.

Vas (Fe)

A vas egy értékes ásványi anyag, mely a szervezetben a vér és oxigénszállításban tölt be kulcsfontosságú szerepet. Továbbá számos jótékony hatással van még a testben lévő folyamatokban is egyaránt.

Fontos, hogy az egyéni szükségletek és az egészségi állapot figyelembevételével állapítsuk meg a megfelelő vasbevitelt.

Vas jótékony hatásai.

Segíti az oxigén szállítását Az oxigén a szervezet számára elengedhetetlen a sejtek életében maradásához, és a hemoglobin fehérjében található vas segíti az oxigén szállítását a vérben.

Erősíti az immunrendszert Mivel a vas hozzájárul a fehérvérsejtek termeléséhez, amelyek az immunrendszer részét képezik így nagyban erősíti azt.

Támogatja az egészséges agyműködést. Hozzájárul az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Fontos terhesség alatt.A vas fontos szerepet játszik a magzat fejlődésében és növekedésében, ezért a terhesség alatt különösen fontos a megfelelő vasbevitel.

Vas túladagolása?

Bár a vas fontos ásványi anyag az egészségünk szempontjából, ha túl sokat viszünk be belőle, akkor káros hatásokat okozhat a szervezetünkben.

Elsődleges veszélye a vasmérgezés, ami súlyos egészségügyi problémákat okozhat, mely gyomor- és bélrendszeri tünetekkel jár.

Vas túladagolás tünetei a következők lehetnek: tünetei közé tartozik a hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás, szédülés, légszomj, gyors szívverés, vérnyomásesés.

Vas hiány jelei a következők lehetnek.

Hiánya esetén fáradtság, zavarodottság és memóriazavarok léphetnek fel. Fizikai teljesítőképesség romlása. Gyermekeknél akár idegrendszeri fejlődési zavar.