Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

Lutein

Herbadoctor
Lutein

A lutein, az egyik közismertebb karotin, a béta-karotin "rokona". A luteint is karotinoidok közé sorolható, mely egy erős antioxidáns hatással bíró sárgás színű természetes színező anyag.

A zeaxantinnal nagyon hasonló a felépítése, fontos megjegyezni hogy ez a két anyag  egymás hatását kölcsönösen segíti.

Lutein fontos a szervezetnek?

A gyógyhatású vegyületek, vitaminik, antioxidánsok, valamit az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az élethez az emberek számára. Gyerekkortól megkezdve egészen idősebb korunkig. Azonban vannak olyan tápanyagok amelyek idősebb korunkra még fontosabbá válnak . Mint például luteinre, mely a szem egészségét biztosítja, de a hallásfunkciókat is javítani tudja. Ezeken felül pedig a kognitív funkciók növelésében is kiemelkedő a szerepe.

A lutein és a zeaxantin együtt erősebb.

 A lutein és zeaxantin a legnagyobb arányban a retinában (recehártya, látóideghártya) vannak jelen. Az emberi szemben az éleslátást segíti, valamint az UV-károsító hatásaival szemben nyújtanak védelmet együttesen, mivel elnyelik a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesítik a retinában található szabad gyököket. A lutein és zeaxantin együttes erővel csökkenthetik a sárgafolt-degeneráció veszélyének kialakulását, mely az idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztés fő oka.

Tudtad? A lutein ,természetes védelmet nyújt a szemünk és bőrünk számára. Képes átalakulni zeaxantinná retinában, ezért a megfelelő lutein ellátottság a zeaxantin szükséges szintjét is ellátja.

Hol található a szervezetben lutein?

Luteint a szervezetben a legnagyobb mennyiségben a retina középső területén elhelyezkedő sárgafolt (makula) tartalmazza. A szem ennek a része felelős az éleslátásért, mivel itt találhatók meg a legsűrűbben a látóideg-végződések.

Lutein hiány tünetei: látásromlás, fakó és száraz bőr

Lutein természetes forrásai, a spenót, kelkáposzta, karalábé