Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

Zeaxantin

Herbadoctor
Zeaxantin

A zeaxantin a karotinoidok közé sorolható erős antioxidáns hatással bíró sárgás színű természetes színező anyag. A luteinnel nagyon hasonló a felépítése, a két anyag  egymás hatását kölcsönösen segíti.

A gyógyhatású vegyületek, vitaminik, antioxidánsok, valamit az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az élethez az emberek számára. Gyerekkortól megkezdve egészen idősebb korunkig. Azonban vannak olyan tápanyagok amelyek idősebb korunkra még fontosabbá válnak . Mint például zeaxantin, mely a szem egészségét biztosítja, de a hallásfunkciókat is javítani tudja. Ezeken felül pedig a kognitív funkciók növelésében is kiemelkedő a szerepe.

A zeaxanthint főként a látásnál tölt be fontos szerepet.

A lutein és a zeaxantin együtt erősebb.

A lutein és zeaxantin a legnagyobb arányban a retinában (recehártya, látóideghártya) vannak jelen. Az emberi szemben az éleslátást segíti, valamint az UV-károsító hatásaival szemben nyújtanak védelmet együttesen, mivel elnyelik a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesítik a retinában található szabad gyököket. A lutein és zeaxantin együttes erővel csökkenthetik a sárgafolt-degeneráció veszélyének kialakulását, mely az idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztés fő oka.

Éppen ezért találhatóak meg fő összetevőként a Herbadoctor Optivita szem vitaminjában. 

Zeaxantin hiány.

Zeaxantin hiány esetén sajnos csak vékony réteg képződik a szemben, ami nem nyújt így erős védelmi szerepet mint kellen, ezáltal károsodik a retina. Ez homályos látást eredményez, súlyosabb esetben pedig látáskárosodáshoz, vagy akár vaksághoz is vezethet.

Zeaxantin természetes forrásai, a spenót, kelkáposzta, karalábé