Alfa-karotin
Az alfa-karotin, egy értékes antioxidáns, fontos feladatot lát el, az egészséges hosszú élet eléréséhez. A karotinok növényi anyagok, több mint 600 különböző karotinoidot ismerünk, melyből körülbelül 50-et a szervezet A-vitaminná képes átalakítani.
Az alfa-karotin a karotin második legszélesebb formája.
És hogy milyen jótékony hatásai vannak a karotinoidoknak?
Egyfajta védelmi funkciót töltenek be szervezetben, pontosabban védi a sejteket a méreganyagoktól és a rákot okozó toxikus anyagoktól. Ezenfelül, aktiválják a szervezet saját regeneráló mechanizmusait és beindítja az öngyógyító folyamatokat.
Az emberi szervezetbe táplálék útján tudjuk bevinni, pontosabban zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak nagyobb mennyiségben.
Alfa-karotin forrásai : sárgarépa, édes burgonya, sütőtök, brokkoli, a zöldbab, a zöldborsó, a gerinc, a spenót, a saláta és az avokádó.
Miért olyan értékes az alfa-karotin? Illetve a karotoinok?
Számos jótékony hatással vannak a szervezetre, sőt némely növényekben lévő karotinoidok, csaknem olyan hatékonyak mint a gyógyszerek. Rendkívül jó hatással van az immunrendszerre, és szabad gyököket képesek leküzdeni. Éppen ezért rákellenes hatással bír, hiszen minél több olyan gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk melynek magas a karotin tartalma, annál kisebb az esélye a rákos sejtek kialakulásának. Ilyen például a gyömbér, mely már kialakult daganattal szemben is eredményesen veszi fel a harcot.
Mily növényeknek magas az alfa-karotin tartalma?
Gyömbér, mely nem csak rákellenes hatással bír, hanem már kialakult daganattal szemben is eredményesen felveszi a harcot.
Gránátalma, mely magas antioxidáns tartalmú gyümölcs, leginkább a tüdő-, a prosztata-, illetve bőrrák ellen veszi fel a harcot.
Petrezselyem, igen erős antioxidánsként működik a szervezetben, elpusztítja a szabad gyököket, mielőtt még károsodnának, így segít megelőzni a beteg rákos sejtek kialakulását.
Szükséges-e karotoinoidokat pótolni?
A válasz egyértelműen igen, hisz gondoljunk bele, sajnos a környezetet is károsító vegyszerek hatása miatt, valamint a főzés következtében a legtöbb növény nem nyújt elegendő vitaminforrást a szervezetnek.. Fontos, hogy tiszta alfa és béta-karotinhoz juttassuk a szervezetünket, kapszula formájában