Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

Alfa-karotin

Herbadoctor
Alfa-karotin

Az alfa-karotin, egy értékes antioxidáns, fontos feladatot lát el, az egészséges hosszú élet eléréséhez. A karotinok növényi anyagok, több mint 600 különböző karotinoidot ismerünk, melyből körülbelül 50-et a szervezet A-vitaminná képes átalakítani.

Az alfa-karotin a karotin második legszélesebb formája.

És hogy milyen jótékony hatásai vannak a karotinoidoknak?

Egyfajta védelmi funkciót töltenek be szervezetben, pontosabban védi a sejteket a méreganyagoktól és a rákot okozó toxikus anyagoktól. Ezenfelül, aktiválják a szervezet saját regeneráló mechanizmusait és beindítja az öngyógyító folyamatokat.

Az emberi szervezetbe táplálék útján tudjuk bevinni, pontosabban zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak nagyobb mennyiségben.

Alfa-karotin forrásai : sárgarépa, édes burgonya, sütőtök, brokkoli, a zöldbab, a zöldborsó, a gerinc, a spenót, a saláta és az avokádó.

Miért olyan értékes az alfa-karotin? Illetve a karotoinok?

Számos jótékony hatással vannak a szervezetre, sőt némely növényekben lévő karotinoidok, csaknem olyan hatékonyak mint a gyógyszerek.  Rendkívül jó hatással van az immunrendszerre, és szabad gyököket képesek leküzdeni.  Éppen ezért rákellenes hatással bír, hiszen minél több olyan gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk melynek magas a karotin tartalma, annál kisebb az esélye a rákos sejtek kialakulásának. Ilyen például a gyömbér, mely már kialakult daganattal szemben is eredményesen veszi fel a harcot. 

Mily növényeknek magas az alfa-karotin tartalma?

Gyömbér, mely nem csak rákellenes hatással bír, hanem már kialakult daganattal szemben is eredményesen felveszi a harcot.

Gránátalma, mely magas antioxidáns tartalmú gyümölcs, leginkább a tüdő-, a prosztata-, illetve  bőrrák ellen veszi fel a harcot.

Petrezselyem, igen erős antioxidánsként működik a szervezetben, elpusztítja a szabad gyököket, mielőtt még károsodnának, így segít megelőzni a beteg rákos sejtek kialakulását.

Szükséges-e karotoinoidokat pótolni?

A válasz egyértelműen igen, hisz gondoljunk bele, sajnos a környezetet is károsító vegyszerek hatása miatt, valamint a főzés következtében a legtöbb növény nem nyújt elegendő vitaminforrást a szervezetnek.. Fontos, hogy tiszta alfa és béta-karotinhoz juttassuk a szervezetünket, kapszula formájában