Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

Béta-karotin

Herbadoctor
Béta-karotin

Az béta-karotin, egy értékes antioxidáns, fontos feladatot lát el, az egészséges hosszú élet eléréséhez. A karotinok növényi anyagok, több mint 600 különböző karotinoidot ismerünk, melyből körülbelül 50-et a szervezet A-vitaminná képes átalakítani.

A béta-karotin a karotin az első legszélesebb formája és a vörös-narancs pigmentációt okozza a növényekben és a gyümölcsökben.

Lényeges tudnunk, hogy a béta-karotin az A-vitamin provitaminja, vagyis ebből az anyagból a szervezet a májban A-vitamint képes előállítani.

Béta-karotin leggazdagabb forrásai: Ez a vegyület minden zöld növényben megtalálható, de legnagyobb mennyiségben, a sárgarépa, mangó, kelkáposzta, tök, nyers pálmaolaj, a sárgadinnye és a kajszibarack tartalmazza.

Miért olyan értékes az alfa-karotin? Illetve a karotoinok?

Számos jótékony hatással vannak a szervezetre, sőt némely növényekben lévő karotinoidok, csaknem olyan hatékonyak mint a gyógyszerek.  Rendkívül jó hatással van az immunrendszerre, és szabad gyököket képesek leküzdeni.  Éppen ezért rákellenes hatással bír, hiszen minél több olyan gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk melynek magas a karotin tartalma, annál kisebb az esélye a rákos sejtek kialakulásának. Ilyen például a gyömbér, mely már kialakult daganattal szemben is eredményesen veszi fel a harcot. 

És hogy, milyen jótékony hatásai vannak a karotinoidoknak?

Egyfajta védelmi funkciót töltenek be szervezetben, pontosabban védi a sejteket a méreganyagoktól és a rákot okozó toxikus anyagoktól. Ezenfelül, aktiválják a szervezet saját regeneráló mechanizmusait és beindítja az öngyógyító folyamatokat.

Az emberi szervezetbe táplálék útján tudjuk bevinni, pontosabban zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak nagyobb mennyiségben.

Szükséges-e karotoinoidokat pótolni?

A válasz egyértelműen igen, hisz gondoljunk bele, sajnos a környezetet is károsító vegyszerek hatása miatt, valamint a főzés következtében a legtöbb növény nem nyújt elegendő vitaminforrást a szervezetnek.. Fontos, hogy tiszta alfa és béta-karotinhoz juttassuk a szervezetünket, kapszula formájában.

Túladagolni a Béta-karotin?

A túladagolástól nem kell tartanunk, ugyanis a béta-karotinból a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyire szüksége van. A felesleges mennyiség távozik a szervezetből.