Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

Kálium

Herbadoctor
Kálium

A kálium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezet számára, a harmadik legnagyobb mennyiségű ásványi anyag az emberi szervezetben. A sejtek belsejében halmozódnak fel.  Minden nap szüksége van a pótlására. Számos létfontosságú feladatban játszik szerepet.

A kálium jótékony hatásai.

  • Részt vesz a szívritmus, vérnyomás, vércukorszint szabályozásában.

 A kálium csökkenése a vércukorszint csökkenését okozza.

  • Jótékonyan hat az agyi működésre,

mivel a megfelelő káliumszint a szervezetben lehetővé teszi, hogy több oxigén jusson az agyban. Így fokozza az idegek aktivitását, javítva a kognitív funkciókat. Illetve a magasabb agyi funkciókban is jótékonyan hat, úgy mint a memória és koncentráció képesség javítása.

  • Segíti az izomösszehúzódási folyamatokat, a kálium egyik legnagyobb előnye, hogy garantálja az izomszövetek megfelelő fejlődését. Ideértve az összes fontos szívizmot is. Serkenti az izmokat, valamint a reflex funkciók gyorsaságát támogatja. Mivel a magas kálium fokozza a az izmok és az agy neurális kapcsolatát.
  • Erősíti a csontokat, fogakat. Mivel a kálium egyik fontos tulajdonsága különböző savakat semlegesíti, így megvédi a csontokban található kalciumot is. Így védi és támogatja a csontok erősségét és megnöveli élet tartalmát.

Nélkülözhetetlen a sejtek számára, továbbá az idegek, izmok megfelelő működéséhez. Létfontosságú a szervezet sav bázis egyensúlyának fenntartásában.

Éppen ezért a Herbadoctor Multi Packjában is fontos összetevő. 

Kálium túladagolása?

Igen.  Ez az úgynevezett hiperkalémia. Melyet három fokozatra soroljuk be, mely lehet enyhe, közepes vagy súlyos mértékű.

Az enyhe hiperkalémia sokszor nem jár együtt tünetekel, a vagy a tünetek nagyon hétköznapiak, mint például hányinger, fáradékonyság.

Közepes mértékű hiperkalémia esetén a pulzus gyengén érezehető és a szívverés le lassúl.

Nagyon súlyos hiperkalémia esetén a szív megállásával is együtt járhat.

A legjobb kálium források a következők: nagy mennyiségben van gyümölcsökben, banán, sárgadinnye, narancs, olajos magvak, halak, tejtermékek.