Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

Mangán

Herbadoctor
Mangán

A mangán egy nagyon fontos és hasznos nyomelem amely ásványi anyagként is funkcionál a szervezet számára, bár mindössze csekély mennyiség van jelen a szervezetben, mégis nélkülözhetetlen. Elsősorban egyes enzimek működéséhez és ezen keresztül számos folyamat zavartalan lefolyásához szükséges.

Legnagyobb mennyiségben a májban, gerincoszlopban, hasnyálmirigyben, agyban található meg és az ott az anyagcsere-folyamatokhoz hozzájárul.

Éppen ezért, a Herbadoctor Multi plusz vitaminjában is egyik fontos összetevőként szerepel. 

A mangán jótékony hatásai a szervezetre.

  • hozzájárul az anyagcsere folyamatához, a mangán az anyagcserefolyamatokra komplex hatást gyakorol. Részt vesz a szénhidrát-anyagcsere normális működésében és számos enzim felépítéséhez valamint működéséhez nélkülözhetetlen a jelenléte.
  • hozzájárul a DNS és RNS szintézisben.
  • Szükséges a szaporodáshoz, növekedéshez.
  • Hozzájárul az egészséges csontozat kialakulásához. A mangánnak nagy szerepe van a vázrendszerben, az egészséges csontok kifejlődésében, az idegek megfelelő működésében.
  • Szükséges az idegrendszer megfelelő működéséhez.

A mangán miért fontos a szervezetnek?

A mangán nagyon fontos funkciót tölt be a mikrotápanyagok felszívódásában, továbbá a csontok, az idegek, az ízületek és a porcok egészségének fenntartásában.

Mangán hiány? A mangán hiány nagyon ritka, mivel táplálkozással nagyon könnyű fedezni, pótolni.

Mangán természetes forrásai: csicseriborsó,  lencse, magvak, tökmag, szezámmag, napraforgómag,  teljes kiőrlésű lisztek.