Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

Aloe vera

Aloe vera

Az Aloe egy évelő növény, amely a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. Az aloe nemzetség mintegy 300 fajt foglal magában. Ez az örökzöld, pozsgás növény húsos, pettyezett leveleivel tömött tőrózsát alkot, amelyek zöld, szürkés- vagy kékeszöld színűek. A meleg, száraz, mediterrán éghajlatot kedveli, és elsősorban Afrikában és Nyugat-Indiában található. Az aloét magvetéssel szaporíthatjuk, illetve sarjakat nevel, amelyekről szintén szaporítható. A legmegfelelőbb időszak a szaporításra április-május.

Az Aloe Vera egy lenyűgöző gyógynövény, mely számos jótékony hatással bír.

Az Aloe népies neve: Aloe Vera, Aloé.

Az Aloe Vera felhasználása:

  • Bőrápolás: Az aloe vera kiváló hidratáló, amely segít fenntartani a bőr nedvességtartalmát. Krémek, testápolók és arcápoló termékek alapanyaga.

  • Napégés kezelése: Gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén hatékonyan kezeli a napégést. Természetesen hűsíti és nyugtatja a leégett bőrt.

  • Sebgyógyítás: Az aloe vera segíthet a kisebb sebek, vágások és horzsolások gyógyulásában. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai elősegítik a gyorsabb gyógyulást.

  • Akne kezelése: Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt hatékony az akne kezelésében. Tiszta formában vagy akne elleni termékek összetevőjeként alkalmazható.

  • Hajápolás: Hidratálja a hajat és a fejbőrt, megelőzi a korpásodást és a szárazságot. Hajpakolásként vagy hajápoló termékekben is felhasználható.

  • Emésztési problémák kezelése: Gyulladáscsökkentő hatása révén enyhítheti az emésztőrendszeri gyulladásokat. Természetes aloe vera lé vagy kiegészítők formájában fogyasztható gyomorégés, gyomorfájdalom és egyéb emésztési problémák esetén.

Hatóanyagai: Az aloe gél lignánt, mono- és poliszacharidokat, szalicilsavat, triterpéneket, vitaminokat (A, C, E, B12), ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz. Az aloe lé egy sárga anyag, amelyet gyakran szárítanak és erős hashajtóként használnak. Az aloe lé nagy mennyiségben tartalmaz antrakinon származékokat (aloin A és B, aloinozid A és B).

Az aloe növény leveleit használják gyógyászati célokra, és ezek különböző részeit különféle célokra hasznosítják. A sűrű, kocsonyás nedv a növény leveleinek belső részéből származik. Az aloe gél a levél központi részén található parenchima sejtek által termelt nyákos anyagból áll, míg a külső levél epidermisz alatt található tubuláris sejtek által termelt nektár az aloe lé, amely sárga színű és hashajtóként használatos.