Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

Árnika

Árnika

Az árnika (Arnica montana) egy évelő gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak a népi gyógyászatban gyulladások és sérülések kezelésére. Ez a hegyvidékeken honos növény élénksárga virágaival könnyen felismerhető és számos gyógyhatású készítmény alapanyagául szolgál. Az árnika virágai különösen hatékonyak fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tulajdonságaik miatt. Különféle formában alkalmazzák, beleértve a krémeket, kenőcsöket és tinktúrákat is.

 

Az Árnika népi nevei:

Az árnika különféle néven ismert a népi gyógyászatban, például angyalital, anyagyökér, kappanfű, máriafű és olaszútifű.

Az Árnika leírása:

Az árnika (Arnica montana) egy évelő növény, amely a fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozik. Elsősorban hegyvidéki területeken, fűvel borított mezőkön, réteken és erdők szélén található meg, különösen a magashegységekben Európában, főleg Közép- és Nyugat-Európában. Az árnika jellegzetes sárga virágai és szőrös szárai miatt könnyen felismerhető.

Az árnika virágai számos gyógyászati és gyógynövényes felhasználásra szolgálnak. A népi gyógyászatban hosszú ideje alkalmazzák sebek, zúzódások, ficamok és egyéb külső sérülések kezelésére. Az árnika kivonatait gyakran tartalmazzák különféle krémekben, kenőcsökben és homeopátiás készítményekben is.

Az Árnika felhasználása:

Az árnika szeszkviterpén-laktonokban gazdag, amelyek antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, ízületi gyulladást csökkentő és trombózis-gátló hatással rendelkeznek. Külsőleg használják vérömlenyek felszívódásának segítésére, zúzódások és rándulások kezelésére, valamint reumatikus izom- és ízületi fájdalmak, felületi vénabetegségek, gyulladt rovarcsípések esetén. Szájüregi- és fogínygyulladásokra ecsetelő- és gargalizálószerként is alkalmazzák. A homeopátia vérzések, túlerőltetés okozta izomfájdalmak, valamint érrendszeri betegségek kezelésére használja.

Borogatások: Reumatikus panaszok és rovarcsípések gyulladásának kezelésére alkalmazható.
Kivonat: Szájüregi nyálkahártya-gyulladások esetén hígított tinktúra formájában használják.
Tinktúra: Régóta alkalmazzák sebek, zúzódások, fagysérülések és reumatikus fájdalmak kezelésére.

Az árnika hatékony gyulladás- és fájdalomcsillapítóként ismert, külsőleg fertőtlenítő és sebgyógyító hatású. Ajánlott kelések, vérömlenyek, csonttörések okozta ödémák, zúzódások és rándulások kezelésére. Enyhíti a rovarcsípések okozta viszketést és reumatikus panaszokat. A homeopátiában a túlerőltetés okozta izomfájdalmak kezelésére is alkalmazzák. Az árnika segíti a felületi visszérgyulladás gyógyulását is.

Az árnika hasznos lehet afta és szájüregi gyulladás esetén is, torok- vagy gégegyulladásnál is hatékony. Ehhez 1 teáskanál alkoholos kivonatot kell 2 dl vízben feloldani. 10 éves kor alatt nem ajánlott a használata.

Az Árnika hatóanyagai:

Az árnika szeszkviterpén-laktonokat (például helenalin és dihidro-helenalin észterei), illóolajat, flavonoidokat, kumarint és fenolkarbonsavakat tartalmaz.

Hogyan gyűjtsük az Árnika gyógynövényt?

Gyógyászati célokra az árnika virágzatát használják fel. A növény a magasabb hegyvidékeken június-július folyamán virágzik. Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mivel védett növény. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges.