Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

Fekete áfonya

Fekete áfonya

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) egy rendkívül sokoldalú és tápláló gyümölcs, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Ez a kis bogyós növény gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, és évszázadok óta használják a népi gyógyászatban. Friss vagy feldolgozott formában egyaránt kedvelt csemege, amely hozzájárul a szem, a szív és az általános egészség megőrzéséhez.

A fekete áfonya népi nevei:

A fekete áfonya népiesen kukojsza néven is ismert.

 

A fekete áfonya jellemzői:

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) egy alacsony, bokros növény, amely gyakran vadon nő erdős területeken, hegyvidékeken és mocsarakban, főként Észak-Amerikában és Észak-Európában. Ezek a bogyók aprók, gömbölyűek és sötétbarnák vagy kékesfeketék. Érett formájukban rendkívül ízletesek és táplálóak, frissen vagy feldolgozva is fogyaszthatók.

A fekete áfonya egy alacsony növésű bokor, amely általában 30-60 centiméter magasra nő. Levelei zöldek, kerekdedek vagy tojásdad alakúak, szélükön finom fogakkal. Ezek a növények félárnyékos vagy árnyékos erdőkben nőnek, gyakran mohás talajon vagy tűlevelű fák alatt. Gyümölcsei nyáron érnek, jellemzően júniustól szeptemberig.

A bogyók kicsik, 5-10 mm átmérőjűek, gömb alakúak, és érett állapotban lédúsak, édesek, és gyakran frissítik az embert. Ízük egyensúlyozza az édes és savanyú ízeket, ami miatt nagyon népszerűek.

Táplálkozási értéke:

A fekete áfonya kiváló antioxidánsforrás, különösen antocianidinekben gazdag, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. Emellett jó forrása a rostoknak, vitaminoknak (különösen a C- és K-vitaminnak), valamint ásványi anyagoknak, például mangánnak és réznek.

Felhasználása:

Friss fogyasztás:

A fekete áfonya frissen is fogyasztható, egyszerűen megmosva és a szárakat eltávolítva. Gyümölcssalátákhoz, turmixokhoz vagy önmagában is fogyasztható.

Feldolgozott formában:

A fekete áfonya kiváló alapanyaga lekvároknak, dzsemeknek és szörpöknek. Cukorral és vízzel vagy gyümölcslével főzve, majd citromlével és/vagy zselésítővel kiegészítve sűrűbb állagú készítményeket kapunk.

Hatóanyagai:

A fekete áfonya levelei (Myrtilli folium) cseranyagokat, flavonoidokat, iridoidokat, króm- és mangánvegyületeket tartalmaznak. A bogyók (Myrtilli fructus) katechin típusú cseranyagot, gyümölcssavakat, invertcukrot és antociánglikozidákat tartalmaznak.

Az áfonya antioxidánsai kifejezetten jótékony hatással vannak a szem egészségére, javítják a látást, erősítik a szem hajszálereit és fokozzák a vérellátását. Ezáltal javítják a szem tápanyagellátását, és segítenek a szem fényhez való alkalmazkodásában. Fogyasztása ajánlott szembetegségek esetén, mint például farkasvakság, ideghártya-problémák, szürkehályog, zöldhályog és makula degeneráció.

Az áfonya jótékony hatással van a szívre is. A benne lévő flavonoidok erősítik a hajszálereket, megelőzik a kalcium lerakódását a vérerekben, és segítenek elkerülni az érelmeszesedést. Vérhígító hatásának köszönhetően megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, és megelőzi a vérrögök kialakulását. A népi gyógyászatban a vércukorszint csökkentésére is használják.

Gyűjtése:

A fekete áfonya gyenge, leveles hajtásait és érett termését gyűjtik. A bogyók mélykék színűek, hamvasak és ízük kellemes. A cserje május-júniusban virágzik, termése pedig augusztusban érik.