Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

Bodza

Bodza

A bodza, különösen a fekete bodza (Sambucus nigra), régóta ismert és széles körben alkalmazott növény a népi gyógyászatban. Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos, és mind a virágait, mind a bogyóit különböző gyógyászati célokra használják. A bodza gazdag vitaminokban és antioxidánsokban, így nem csak a hagyományos orvoslásban, hanem a modern egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszik. A növény különösen hasznos meghűléses betegségek, reumás panaszok és immunerősítés esetén. A bodza termesztése egyszerű, és számos kertben megtalálható, ahol dísznövényként és haszonnövényként egyaránt kedvelt.

Népies Neve:

A bodza különféle népi nevei közé tartozik a bocfa, csete, fái bodza és fekete bodza.

Növény Leírása:

A bodza, tudományos nevén Sambucus nigra, egy lombhullató cserje vagy kis fa, amely a Caprifoliaceae család része. Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában honos, és számos kulturális, orvosi és botanikai jelentőséggel bír.

Megjelenés és Méret: A bodza általában 3-10 méter magasra nő, bár kedvező körülmények között ennél magasabb is lehet. Kerek vagy ovális lombozata sötét színű.

Levelek: A levelek párosan helyezkednek el a száron, és szárnyasan összetettek, 5-7 levélkéből állnak. A levelek szélei finoman fűrészesek.

Virágok: A bodza nagy, lapos ernyővirágzata fehér vagy krémszínű virágokból áll, amelyek illatosak és vonzzák a méheket és más beporzókat.

Élőhely és Termesztés: A bodza különféle élőhelyeken nő, beleértve az erdőszéleket, ligeterdőket és utak menti sövényeket. Gyakran termesztik kertekben és parkokban dísznövényként és gyógynövényként is.

Felhasználás:

A bodza virágjából készült tea izzasztószerként hat, és gyakran alkalmazzák lázzal kísért meghűléses megbetegedések esetén. Külsőleg szájvizekben és fürdőkúrákban használják. A termésekből készült gyümölcslé és gyümölcsvelő (főzve) meghűlés ellen, reumás- és idegfájdalmak enyhítésére, valamint nyersen hashajtóként alkalmazható. Homeopátiás készítmények a légutak gyulladásainál hasznosak.

Tea: A virágból készült tea meghűlés, hurut ellen ajánlott. Csészénként 2 teáskanálnyi drogot forró vízzel leöntve, majd 5 perc múlva leszűrve fogyasztható.

Tinktúra: A virágból készült tinktúra láz csillapítására alkalmazható.

Főzet: Ízületi panaszokra napi 100 ml főzet fogyasztása ajánlott.

A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár hashajtó és vizelethajtó hatású. Vér- és köhögéscsillapításra is használják. A levelekből készült tea reumás bántalmakra és lázcsillapításra is ajánlott.

Hatóanyagok:

A bodza virágzata flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. A bogyók gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat és antociánokat (szambucint) tartalmaznak. A levelek nagy koncentrációban tartalmaznak kéksav-glikozidokat, mint a szambunigrin.

Gyűjtése:

A bodza gyógyászatban felhasználható részei a virágzat és a bogyó. A virágzatot május-június környékén, míg az érett bogyókat augusztus-szeptemberben gyűjtik.