Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

Cickafark

Cickafark

A cickafark (Achillea millefolium) egy elterjedt évelő gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak különféle gyógyászati célokra. Az ókori görögök és rómaiak is ismerték és alkalmazták sebgyógyító hatásai miatt. A növény nemcsak Európában, hanem Ázsiában és Észak-Amerikában is őshonos, ahol vadon nő réteken, mezőkön és utak mentén. A cickafarkot széles körben használják mind a modern, mind a hagyományos orvoslásban, mivel számos jótékony hatóanyagot tartalmaz, amelyek segítik az emésztést, csökkentik a gyulladásokat és enyhítik a görcsöket.

A Cickafark népies neve

A cickafarkot számos népi elnevezés illeti: cickafarkkóró, cickóró, csontvirág, egérfarkúfű, ezerlevelűfű, orvosi cickafark.

A Cickafark jellemzése

Az Achillea millefolium, ismertebb nevén cickafark, egy évelő növény, amely világszerte elterjedt. Az Asteraceae család tagja, és dísz- valamint gyógynövényként is ismert.

Megjelenés: A cickafark karcsú, szálas szárával akár 30-60 cm magasságot is elérhet. Levelei finomak, szálasak, szürkészöldek és pikkelyszerűek. Apró, fehér vagy halvány rózsaszín virágai gömb alakú virágzatokban csoportosulnak.

Előfordulás: Ez a növény széles körben elterjedt Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. Gyakran találkozhatunk vele réteken, mezőkön és útmenti területeken.

Életmód és termőhely: A cickafark nagyon alkalmazkodó, és különféle talajtípusokon megél, bár legjobban a száraz, homokos vagy kavicsos talajokat kedveli. Vadon is megtalálható, de gyakran termesztik kertekben is.

A Cickafark felhasználása

A cickafark drogjai serkentik az emésztőnedvek kiválasztását, és kamazulén-tartalmuk miatt görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatásúak. Alkalmazzák étvágytalanság, gyomor-bél-epetájék görcsös panaszai, emésztési zavarok és menstruációs problémák kezelésére. Külsőleg hasonló célokra használják, valamint homeopátiás készítményekben visszérpanaszok, görcsös fájdalmak és viszketéssel járó bőrelváltozások kezelésére.

Tea: 1 teáskanál cickafarkfüvet negyed liter forró vízzel leforrázunk, 10 perc után leszűrjük. Naponta 2 csésze kúraszerűen, 6 héten át fogyasztható.

Borogatás: Fél liter forrásban lévő vízzel leforrázunk egy marék szárított cickafarkot, mullkendőbe helyezve melegen a sebre tesszük.

Tinktúra: 3-4 marék friss cickafarkvirágot 40%-os pálinkával leöntve, két hétig meleg helyen érleljük.

Fürdő: Fél liter forró vízzel leforrázott cickafarkot 1-2 órán át állni hagyjuk, majd leszűrve a fürdővízhez adjuk. Ülő- vagy lábfürdőként alkalmazható.

Kenőcs: 90 gramm vajat felmelegítünk, hozzáadunk 15 gramm aprított cickafarkvirágot és málnalevelet. Átsütjük, majd éjszaka pihentetjük. Másnap újra felmelegítjük, vászonkendőn átnyomjuk, és hűtőben tároljuk. Szemkezelésre, arckrémként és bőrápolóként használható.

A cickafark hatóanyagai

A cickafark különböző illóolajokat tartalmaz, amelyek összetétele változó, függően a növény származási helyétől és a gyűjtés idejétől. Eddig közel 100 vegyületet azonosítottak benne, amelyek hozzájárulnak a növény gyógyhatásaihoz.

Hogyan gyűjtsük a Cickafark gyógynövényt?

A növény virágzó föld feletti részeit gyűjtjük, a vastag szárrészek nélkül. A cickafarkvirágot üde nyílásában kell szedni. Ha füvet gyűjtünk, a virágzó, leveles szárat legfeljebb 30-40 cm hosszúságban vágjuk le. A tavaszi friss tőleveleket is gyűjthetjük. A gyűjtés ideje június és szeptember között van.