Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

Citromfű

Citromfű

A citromfű (Melissa officinalis) egy népszerű évelő gyógynövény, amelyet széles körben használnak mind a modern, mind a hagyományos orvoslásban. Az ajakosok családjába tartozik, és könnyen felismerhető frissítő citromillatáról. Európában őshonos, de mára világszerte elterjedt, és gyakran találkozhatunk vele kertekben és konyhakertekben. A citromfű levelei számos jótékony hatóanyagot tartalmaznak, amelyek többféle egészségügyi problémára nyújthatnak megoldást. Az illóolajok különösen hasznosak antibakteriális, vírusellenes és nyugtató tulajdonságaik miatt.

A Citromfű népies neve

A citromfüvet számos népi elnevezés illeti: orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke.

A Citromfű jellemzése

A Melissa officinalis, közismertebb nevén citromfű, az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó évelő gyógynövény. Gyakran termesztik kertekben és konyhakertekben, ahol illatos leveleit és enyhe citromillatát nagyra értékelik. A növény eredetileg Európában őshonos, de ma már szerte a világon elterjedt. A népi és hagyományos gyógyászatban hosszú ideje használják, mivel levelei számos jótékony hatóanyagot tartalmaznak. Az illóolajok főleg citronellalból, citronellolból, geraniolból és más vegyületekből állnak, amelyek antibakteriális, vírusellenes és nyugtató hatásúak.

Megjelenés: A citromfű 30-60 cm magasra nőhet, száras, finoman szőrözött levelei élénkzöldek és erősen citromillatúak. Virágai aprók, fehérek vagy sárgásfehérek, és csomókban helyezkednek el a levelek között.

Előfordulás: Széles körben elterjedt Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. Gyakran termesztik kerti növényként.

Életmód és termőhely: A citromfű könnyen alkalmazkodik a különféle talajtípusokhoz, de legjobban a napos, jól vízelvezető helyeket kedveli. Szárazságtűrő és fagyálló növény, amelyet friss levelekért egész évben szedhetünk.

A Citromfű felhasználása

A citromfű illóolaja nyugtató, görcsoldó, szélhajtó és antibakteriális hatású. Emellett vírusellenes tulajdonságai is vannak, amit az ajakosvirágúakra jellemző cserzőanyagoknak köszönhet. A növény kivonatait gyakran alkalmazzák ideges gyomor- és bélproblémák, szívpanaszok, valamint enyhébb álmatlanság kezelésére. A homeopátiában ritkán használják, de menstruációs zavarok esetén is alkalmazzák.

Tea: 1 csésze forró vízbe 3 teáskanálnyi citromfű-levelet teszünk, 10 perc állás után leszűrjük. Napi 3 csésze fogyasztása ajánlott 4-6 héten át idegesség és depresszió enyhítésére.

Fürdő: 1 liter vízben 10 evőkanál citromfüvet forralunk, 10 perc után leszűrjük, és a főzetet a fürdővízhez adjuk. Vegyünk benne 10-20 perces fürdőt.

Tinktúra: 100 ml vodkát öntünk 4 teáskanálnyi citromfűre, két hétig meleg helyen érleljük, majd leszűrjük. Fejfájás, herpesz és depresszió esetén alkalmazzuk.

Illóolaj: Övsömör kezelésére egy teáskanálnyi olívaolajhoz 5 csepp illóolajat adunk, és a kívánt bőrfelületet masszírozzuk. Feszültségoldásra is kiváló.

Fűszerként: Halak, szárnyasok, saláták, desszertek ízesítésére használható.

A Citromfű hatóanyagai

A citromfű fő hatóanyaga az illóolaj, melynek fő komponensei a citrál, citronellál, kariofillén, linalool és egyéb terpének. Emellett tartalmaz cserzőanyagokat, rozmaringsavat, flavonoidokat és triterpénsavakat.

Hatásai: Nyugtató és vírusölő hatással rendelkezik. Külsőleg Herpes simplex helyi kezelésére alkalmazható. Nyugtató, görcsoldó és emésztést serkentő hatása van. Fejfájás, álmatlanság és alvászavarok esetén is gyakran alkalmazzák. Enyhíti az idegességet és segíthet a depresszió oldásában. Gyomorrontás, puffadás, hányinger kezelésére is használható. Emellett izzasztó és szélhajtó hatása is ismert.

Hogyan gyűjtsük a Citromfű gyógynövényt?

A citromfű hajtásait (Melissae herba) és leveleit (Melissae folium) érdemes gyűjteni, különösen a virágzás kezdetén, ami július-augusztusban történik. A leveleket és a hajtásokat frissen vagy szárítva is felhasználhatjuk.