Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Tudástér

Csipkebogyó

Csipkebogyó

A csipkebogyó, vagy más néven vadrózsa (Rosa canina), az egyik legismertebb gyógynövényünk, amelyet sokféleképpen használnak a népi és modern gyógyászatban. A csipkebogyó számos elnevezéssel rendelkezik, és értékes termése miatt különösen kedvelt.

A Csipkebogyó népies neve

A csipkebogyót többféleképpen nevezik: csipkerózsa, gyepűrózsa, vadrózsa, bicskefa, ebrózsa. Termése is számos névvel bír: csipkebogyó, csipke, csitkenye, hecsedli.

A Csipkebogyó jellemzése

Latin neve: Rosa canina.

Megjelenés: A vadrózsa egy évelő cserje, amely tövises szárával és páratlanul szárnyalt leveleivel könnyen felismerhető. Virágai rózsaszínűek vagy fehérek, illatosak, és nyáron nyílnak. Termése, a csipkebogyó, ősszel érik be, és élénk piros színű.

Előfordulás: Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos. Természetes élőhelyei erdők, rétek, cserjések és bokrok.

A Csipkebogyó felhasználása

A csipkebogyó termése és más részei is sokféleképpen felhasználhatók:

Belsőleg:

 • Tea: A csipkebogyó teája enyhe vizelethajtó és hashajtó hatású. C-vitamin-tartalma miatt különösen ajánlott influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején.
 • Szirup és lekvár: A friss gyümölcshúsból készíthető, amely vitaminkészítmények alapanyagául is szolgálhat.
 • Ízjavító: Gyógynövény-keverékekben és gyümölcsteákban használják kellemes, édes-savanykás íze miatt.

Gyógyászati felhasználás:

 • Vese- és hólyagbántalmak: A csipkebogyómag húgyhólyag- és vesebántalmak, különösen vesekő esetén alkalmazható.
 • Emésztés: Pektin- és gyümölcssav-tartalma segíti az emésztést.
 • Immunerősítő: Flavonoidok és C-vitamin tartalma fokozza a szervezet ellenálló-képességét, gyulladásgátló és antibiotikus hatású.

A Csipkebogyó hatóanyagai

A csipkebogyó számos fontos hatóanyagot tartalmaz:

 • C-vitamin: Nagyon magas koncentrációban található meg a termésben, ami különösen hasznos az immunrendszer erősítésére.
 • Pektin: Segíti az emésztést.
 • Flavonoidok: Gyulladásgátló és antioxidáns hatásúak.
 • Alma- és citromsav: Szintén segítik az emésztést.
 • Cseranyagok, A-vitamin: További egészségügyi előnyökkel bírnak.

Hogyan gyűjtsük a Csipkebogyót?

A csipkebogyó termését szeptember környékén gyűjtik. A gyümölcsöt szárítva vagy szőreitől és magvaitól megtisztítva (csipkehúsként) is forgalmazzák. Gyűjtéskor érdemes érett, de nem túlérett terméseket választani, hogy a legtöbb hatóanyagot tartalmazzák.

Összegzés

A csipkebogyó, vagy vadrózsa, egy sokoldalú és értékes gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak különféle egészségügyi problémák kezelésére és megelőzésére. Magas C-vitamin-tartalma és számos más bioaktív vegyülete miatt különösen ajánlott az immunrendszer erősítésére és az emésztés javítására. A csipkebogyó terméséből készíthető tea, szirup, lekvár és más készítmények sokféle módon hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.