Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

3 szuper hely tavaszi kiránduláshoz

3 szuper hely tavaszi kiránduláshoz

Habár a májusi eső olykor-olykor megtréfál bennünket a héten, de tagadhatatlan, hogy itt a jó idő és ezzel együtt itt az ideje kimozdulni a szabadba. A bennünket körbevevő természet csodálatos szépségében pompázik ezekben a hetekben, hónapokban ezért kár lenne kihagyni akár egyetlen egy szabad napot is.

A kültéri pihenésnek számtalan pozitív hatása van, és egyszerre tud testünk és lelkünk is fejlődni, miközben csodás környezetben sétálhatunk. Akár lehet egész napos kaland is a szabadban sétálás, de ha egy teljes hétvégénk van, akkor érdemes már péntek délután magunk mögött tudni a várost és vasárnap estig a csendesebb, nyugalmasabb táj felé venni az irányt. Ez alkalommal három szuper helyet ajánlunk, amelyek egyszerre nyújtanak feltöltődést lelkünknek úgy, hogy közben számtalan természeti csodával is találkozhatunk.

 

  1. Zemplén

Magyarország egészen északkeleti csücskéig kell eljutnunk, ha a Zemplénre vagyunk kíváncsiak, de megéri és ezt saját tapasztalatból is mondjuk. Egy igazi gyöngyszeme országunknak, hiszen a túrázni vágyók, a történelem iránt rajongók, a gasztronómiai élményeket gyűjtők, de a kis- vagy nagycsaládosok is megtalálják itt a nekik legjobban tetsző programot vagy célállomást.

Ha valaki a túrák szerelmese, akkor biztosan tudja, hogy innen indul az Országos Kéktúra, de a Hutákban található kilátók is lenyűgözőek, miközben szemünk egészen a Tátráig ellát. A vizek szerelmesei a Bodrogot vagy a Hernádot is bejárhatják, vagy akár kenuba pattanva a vízi világgal is megismerkedhetnek. A borok iránt rajongók az UNESCO világörökségéhez tartozó Tokaj-hegyaljai borvidékkel is megismerkedhetnek, és a környéken számtalan gasztronómiai eseményt is tartanak. A családosok közös bringatúrára is elmehetnek akár Mád környékére, ahol eBikekokat is lehet kölcsönözni, ha nehezen bírnák a kicsik a dűlőket.

2. Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Magyarország egyik legváltozatosabb és legszebb tájvédelmi körzete. A nemzeti park területe magában foglalja a Balaton környéki hegyeket, dombokat, erdőket és mezőket. Az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a Tihanyi-félsziget, ahol a levendulamezők, a Belső-tó és a Tihanyi Apátság mellett számos gyalogos és kerékpáros túraútvonal várja a látogatókat. Ez a környék kiváló helyszín a természet szerelmeseinek, ahol a kirándulók élvezhetik a csendet és a nyugalmat, miközben felfedezhetik a vidék gazdag növény- és állatvilágát.

Természetesen a kisgyerekes családok is könnyen megtalálják a számukra ideális helyeket, hiszen számtalan kilátóhely, interaktív látogatóközpont található itt és maga a Balaton is magával ragadja az ide érkezőket. De a mindig mozgó gyermekeket is le lehet kötni az itt található bob pályával vagy a számtalan szabadidőparkkal. A Balaton minden évszakban varázslatos, de a szezon előtt még kevesen vannak, ezért ilyenkor érdemes a Káli medencét vagy a balatonfüredi környékbeli kirándulóparkokat bejárni.

3. Bükk-hegység

A Bükk-hegység Észak-Magyarországon található, és az ország egyik legnagyobb erdős területe. A hegységben számos túraútvonal fedezhető fel, amelyek különböző nehézségi fokozatokban állnak rendelkezésre. A túrázás szerelmeseinek igazi kincsesbánya a Bükk, hiszen meredekebb útvonalak is találhatóak itt és számtalan barátságos állattal is találkozhatunk útközben. 

Az egyik legkedveltebb kirándulóhely a Bükkben a Szalajka-völgy, ahol a természet szerelmesei felfedezhetik a kristálytiszta patakokat, vízeséseket és barlangokat. A völgyben található a híres Fátyol-vízesés is, amely lenyűgöző látványt nyújt, de a lovak szerelmesei a lipicai ménes és lovassport egyik fellegvárát is megtekinthetik. Gyerekekkel kihagyhatatlan program a Szalajka-völgy meglátogatása!

A Bükk-hegység másik kiemelkedő látnivalója a Lillafüredi Palotaszálló és a Hámori-tó, ahol a látogatók csónakázhatnak, vagy egyszerűen csak élvezhetik a gyönyörű tájat. A nemrég átadott lillafüredi Zsófia-kilátóhoz vezető út is páratlan, mint ahogy a kilátóból a panoráma is. 

 

Bármelyik pontját is válasszuk az országnak az év ezen időszakában, biztosan mondhatjuk, hogy jól döntöttünk, hiszen a szabadtéri kirándulásnak számtalan pozitív hatása van szervezetünkre. A természetben töltött idő segít elvonatkoztatni a mindennapi problémáktól és feltöltődést nyújt a léleknek. Emellett a fizikai aktivitás, amely a kirándulással jár, erősíti az izmokat, javítja a kardiovaszkuláris egészséget és növeli az állóképességet. A természetes fény és a napfény hatására a szervezet D-vitamin termelése fokozódik, ami fontos a csontok és az immunrendszer egészségéhez. Végül, a természetben való kirándulás javítja az alvás minőségét, mivel a friss levegő és a fizikai aktivitás elősegíti a nyugodt és pihentető alvást.

 

A szabadtéri kirándulás nemcsak csodálatos élményeket és gyönyörű tájakat kínál, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Legyen szó a Zemplén hegyeiről, a Balaton-felvidék dombjairól vagy a Bükk erdeiről, Magyarország tele van fantasztikus kirándulóhelyekkel, amelyek felfedezésre várnak.