Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

3+1 Tipp, hogy ne idegeskedjük túl a karácsonyt

3+1 Tipp, hogy ne idegeskedjük túl a karácsonyt

Mostanra már szinte nincs olyan ember a környezetünkben, aki ne kezdett el volna a karácsonyra gondolni. Úgyhogy lassan, de biztosan eljön az év legjobban várt ünnepe, amely sajnos egyben sokaknak a legstresszesebb időszak is. Adunk 3+1 tippet, hogy ne idegeskedjük túl a karácsonyi készülődést!

Legutóbb arról írtunk, hogyan hangolódhatunk rá az ünnepekre, most viszont nagyító alá vesszük azt is, hogy mit tehetünk, hogy ne ez legyen a legstresszesebb időszak! Íme 3+1 tipp, hogy elkerüljük az „idegbajt”!

 

  1. TERVEZÉS

Még azoknak is érdemes ebben az időszakban tervezniük, akikhez egyáltalán nem áll közel. Hogy miért? Egyszerű a válasz, hiszen ha csak egy sima papírra írjuk a tennivalóink sorát, azzal nem leszünk előrébb! Érdemes terveznünk, hiszen így könnyebben elkerülhető, hogy összekuszálódjanak a teendők. Gondoljuk át, mikor kiket várunk otthonunkba, vagy éppen hova vagyunk hivatalosak vagy éppen mikor találkozunk másokkal. Ha hozzánk érkeznek, akkor tervezzük meg előre a menüsort, készítsünk listát, milyen alapanyagokra van még szükségünk és csak ezután induljunk útnak. Ha mi megyünk, akkor mindenképpen gondoljuk át, mit viszünk ajándékba, amely lehet akár saját magunk által készült sütemény is, de ehhez is lehetnek olyan alapanyagok, amelyeket be kell szereznünk. Ha pedig ajándékok, akkor érdemes összeírni, kinek milyen apróságot szeretnénk adni, körbenézni, merre tudjuk beszerezni és ne az utolsó napokra tartogassuk, amikor dupla annyi időbe telik majd. Ugye a karácsonyfa beszerzését sem hagyjuk az utolsó pillanatra?!

 

  1. EGYSZERŰSÍTÉS

Nem kell mindig mindennek tökéletesnek lennie! Ne arról szóljon az ünnepi készülődés, hogy éjszakákon át sütögetünk, miközben nappal dolgozunk! Inkább priorizáljunk! Vagyis gondoljuk át alaposan, hogy teendőink közül mi a legfontosabb! Ne zsúfoljunk mindent egy napba bele, hanem egy jó tervezéssel (lásd előző pont) hatékonyak tudunk lenni az ünnepek előtt is. És fogadjuk el azt is, hogy nem lehet mindenki tökéletes, mindig becsúszhat egy-két nem várt esemény vagy éppen hiba.

 

  1. RUGALMASSÁG

Ha pedig már említettük a nem várt eseményeket…hiába van egy jó tervezésünk, kiváló időbeosztásunk, mindig előfordulhatnak csúszások. Legyünk rugalmasak ebben az időszakban (is) és ne féljünk segítséget kérni másoktól! Akár családtagtól, akár baráttól kérünk segítséget, ezzel segítünk az emberi kapcsolatainkon is, hiszen egy közösen eltöltött délután minden bizonnyal segít gyorsabban a dobozokba varázsolni a mézeskalácsokat vagy a kekszeket is. 

Ha pedig közös délután barátokkal, családtagokkal, jöjjön egy szuper finom egészséges forralt bor recept, hiszen nincs karácsony e nélkül és már csak azért sincs, mert elkészítése során olyan illatokkal lesz tele otthonunk, amelyekről mindenkinek az ünnepek fognak eszükbe jutnia! Ja és hogy miért egészséges? A vörösbor nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is, nem beszélve arról, hogy segítenek megelőzni a vérerek falán a plakk képződést (amely köztudottan az infarktus egyik okozója). A forralt borhoz mindig kell szegfűszeg és/vagy szegfűbors is és a faháj sem maradhat el, de jöjjön a recept!

 

+1 FORRALT BOR

Hozzávalók:

  • 1l vörösbor(ha valaki nem szereti a vörösbort, elkészítheti fehérborból is, de ugye tudjuk, hogy a vörösbornak több pozitív hatása van szervezetünkre, így érdemes abból készíteni)
  • 8dkg nádcukor (de ízlés szerint lehet kevesebb is, mert fontos, hogy ne vegye el az édes íz a többi hozzávaló ízét)
  • 1 rúd fahéj
  • 5-7 szegfűszeg (ízlés szerint)
  • 2 szegfűbors
  • ½ citrom

 

Elkészítés:

Az elkészítés nagyon egyszerű, hiszen egy nagyobb lábasba adjuk a hozzávalókat a citrom kivételével és éppen csak addig főzzük, amíg el nem kezdene forrni. Fontos, hogy nem szabad forrnia, hiszen akkor a bor is elveszti az aromáját, ezért figyeljünk rá! Egy felkarikázott citromot beleteszünk egy csészébe és forrón tálaljuk!