Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

4 lépés, amely a vércukorszint egyensúlyban tartását segítheti

Herbadoctor
4 lépés, amely a vércukorszint egyensúlyban tartását segítheti

Sajnos bátran ki lehet jelenteni, hogy a cukorbetegség ma már népbetegségnek számít Magyarországon, hiszen a legfrissebb adatok szerint közel egymillió diagnosztizált cukorbeteget tartanak számon idehaza. Ez azt is jelenti, hogy szinte minden 10. ember küzd ezzel a betegséggel.

Mi pedig most összeszedtünk négy olyan lépést, amely – függetlenül attól, hogy valaki cukorbeteg vagy sem – segíthet egyensúlyban tartani a vércukorszintünket!

MINDENNEK AZ ALAPJA A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTKEZÉS

Az egészséges vércukorszint megőrzésében kiemelten fontos, hogy mit és mennyit eszünk, ezért ha már diagnosztizálták a betegséget, az alacsonyabb glikémiás étrend betartása javasolt. Mit jelent ez?

  • Több teljes értékű szénhidrátot és kevesebb feldolgozott vagy finomított szénhidrátot vigyünk szervezetünkbe! Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonákat, a barna rizst, quinoát, árpát. Fogyasszunk többet hüvelyesekből és olyan keményítőtartalmú zöldségekből, mint az édesburgonya vagy a tök.
  • Megfelelő omega-3 zsírokat tartalmazó alapanyagokat válasszunk: halak (lazac, makréla, tonhal, stb.) illetve a növényi alapanyagok közül ilyen a lenmag, a dió, a chia mag.
  • Olyan minőségi fehérjeforrást válasszunk, mint például a sovány húsok, halak, tojás, hüvelyesek, bab.
  • Megfelelő rosttartalmat vigyünk szervezetünkbe!
  • Rendszeresen étkezzünk, akár 3-5 óránként (de ne nassoljunk!)!

KERÜLJÜK A STRESSZT

Sajnos a stressz a vércukorszintre is hatással van közvetett formában, ezért gondoljuk át mindennapunkat, melyek azok a pillanatok, amelyek kiemelkedően magas stresszt hordoznak magukban és igyekezzünk azokat lecsökkenteni. Iktassunk be sétákat a szabad levegőn, meditáljunk, jógázzunk – vagyis bármilyen olyan mozgást végezzünk, amely nyugtató hatással bírhat.

RENDSZERES TESTMOZGÁS

Minden testmozgás jó hatással van egészségünkre és így a vércukorszintünkre is! Hetente igyekezzünk 3-4 alkalommal közepesen erőteljes mozgást beiktatnunk napirendünkbe. Ez lehet egy gyors séta vagy futás, de fontos, hogy legalább 30-40 percig tartson!

ÁTGONDOLTAN HASZNÁLJUK A KÍNÁLT ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐKET

Kizárólag jó minőségű, megbízható forrásból származó, adalékanyag-mentes étrend kiegészítőket, vitaminokat használjunk! Az omega-3 zsírsavak növelhetik az inzulinérzékenységet, a D-vitamin ellensúlyozhatja az inzulinműködési zavarokat, a magnézium is kedvező hatással lehet, de például a fahéj csökkentheti a vércukorszint megemelkedését étkezés után! Fontos azonban, hogy mindenek előtt kezelőorvossal, szakemberrel konzultáljunk!

 

+1 LÉPÉS

Herbadoctor Cukor kontroll gyógygomba készítmény süngomba, gyapjas tintagomba és fahéj tartalmának köszönhetően segíthet a cukorbetegség tüneteinek enyhítésében, mint az emelkedett vércukorszint, a hajszálerek érfalainak károsodásából eredő látási, vese-, máj-, bőrproblémák, a vérnyomás-emelkedés és az általános érgyulladásból eredő kardiológiai és trombózisproblémák. A Cukor kontroll készítmény segíthet a vércukorszint optimalizációjában is.