Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

4+1 pozitív hatása a szülői életnek

4+1 pozitív hatása a szülői életnek

Szülőnek lenni talán a legnagyobb boldogság az életben. Új életet adhatunk annak, aki őszinte szeretettel tekint ránk már az első pillanattól, és aki miatt képesek vagyunk szinte nulla óra alvással is talpon lenni, együtt örülünk a legnagyobb boldogságának és van, hogy együtt sírunk a bánatukban. De ha még kétségeink lennének, akkor most 4+1 pozitív lelki hatását is eláruljuk a szülői létnek.

Tudjuk, hogy szülőnek lenni nem könnyű, sőt, talán a legnagyobb kihívás az életünkben. Már nem mi vagyunk magunknak az elsők, hanem gyermekeink boldogsága és fejlődése. Már nem feltétlenül azt tesszük a sorrendben első helyre, ami nekünk fontos, hanem gyermekünk érdekeit vesszük figyelembe elsősorban. Nem magunkra költünk először, hanem gyermekünkre. És habár sokan sokféleképpen dolgozzuk fel ezeket a változásokat, mégis, ha lelkünk legmélyebb területére tekintünk, akkor kiderül, hogy a világ legszerencsésebb emberei lehetünk. Életet adhattunk egy gyermeknek, aki – habár sokszor megnehezítheti pillanatainkat – de mégis olyan különleges, már-már hihetetlen kapcsolat és kötődés alakul ki ebből, amelyről magunk sem gondoltuk előtte, hogy létezik.

 

Szülőnek lenni igenis, óriási kihívás, azonban számos olyan pozitív hatása van, amelyeket az önfejlesztésre vagy a személyes boldogságunkra is fordíthatunk. Úgyhogy, összegyűjtöttük a 4+1 pozitív hatását a szülői létnek, ha esetleg szükség lenne egy kis támogatásra.

 

FELELŐSSÉGÉRZET

Rendszerint amikor szülővé válunk, akkor már egy jelentős felelősségérzettel bírunk, de egy gyermek ezt még újabb szintre tudja emelni. Nemcsak a felelősségérzetünk, hanem a kötelességtudatunk is megváltozik vagy legalább más szintre, egy sokkal magasabb szintre tud jutni. A gyermekkel együtt olyan érzelmek is kialakulnak, amelyeknek köszönhetően jobban odafigyelünk másokra is, nagyobb empátiával tudunk helyzeteket kezelni és szociálisabbak is leszünk.

 

SAJÁT ÉRTÉKEK ÁTADÁSA

Amikor a párkeresés fázisában vagyunk, akkor igyekszünk saját értékrendünkkel hasonló párt találni magunk mellé. Amikor azonban gyermekünk születik, akkor igyekszünk a saját értékrendünket neki is átadni. Mindez pedig hatalmas felelősséggel bír, még ha nem is gondoltunk erre korábban. Saját értékeinket, normáinkat át tudjuk adni egy új életnek, egy gyermeknek. Kicsit már-már magasabb rendűnek is tűnhet, de ha valójában belegondolunk, akkor ez egy kiváltságos ajándék is az élettől, amellyel meg kell tanulnunk élni.

 

ÚJFAJTA BOLDOGSÁG ÉRZET

Sokszor gondoltuk már azt az életben, hogy ettől boldogabbak már nem lehetünk, aztán persze utána kiderült, hogy mégis. Egy szülő számára újfajta boldogság érzet is jelentkezik, amit korábban még mi magunk sem tapasztaltunk, vagy ha igen, akkor bizony még a másik oldalt álltunk. A közelgő ünnepre gondolva egy Anyák Napi ünnepségen elmondott két sor gyermekünktől is olyan boldogságfaktort állít be lelkünkben, amelyet előtte nehezen tudtunk volna elképzelni. Mi azt tanácsoljuk, hogy élvezzük ki ezeknek a pillanatoknak minden varázsát.

 

KAPCSOLATOK ERŐSÖDÉSE

Egy gyermek születésével és nevelésével sokszor átgondoljuk a mi fiatalabb korunkat is. Most már mégsem tűnnek olyan rossz döntésnek azok, amelyeket szüleink gyakoroltak irányunkba. Most már mi is kicsit jobban megértjük a szülői tettek erejét és jövőbe mutató hatását is. Mindezeknek köszönhetően egy újfajta, mélyebb kapcsolat alakulhat ki a saját szüleink irányába is. Ugyanis azt a fajta értékrendet, vallást és nézetet, amelyet gyermekeinknek igyekszünk átadni, valahol szüleinktől kaptuk mi.

 

+1 ÚJRA GYEREKNEK LENNI

Habár szülői létről van szó, nyugodtan vallja be minden édesanya vagy édesapa magának, hogy a gyermek születésével sokszor újra megélhetünk gyermekként átélt pillanatokat. Gondoljunk a reggeli közös mesenézésre vagy a gyermekünkkel a közös LEGO játékok kirakására. Iskolás korukban újra ismételjük mi is a tanultakat és később pedig átélhetjük újra az élet „első” lépéseit, állomásait. Kicsit mi is gyermekünk leszünk gyermekünk mellett, még akkor is, ha közben felelősségteljes szülőkké válunk.



Senki nem mondta, hogy szülőnek lenni könnyű és stressz mentes életet jelent, azonban mégis számtalan pozitív hatása van életünkre. Saját személyünk is fejlődik úgy, hogy közben tucatnyi új ismeretre tehetünk szert mi magunk is. A szülővé válás tehát egyértelműen hozzájárulhat a teljesebb élethez és a boldogsághoz egyaránt. Éljük meg minden egyes pillanatát a legbelsőkig és adjuk át magunknak a szép és a kellemes érzéseknek is, hiszen gyermekünk is érzi azt, amin mi keresztül megyünk, még ha nem is mondunk semmit sem nekik.