Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

5+1 életmód tipp cukorbetegeknek

5+1 életmód tipp cukorbetegeknek

A cukorbetegség nem játék, ezt különösen azok tudják, akik érintettek. Azonban sokan nem is ismerik a tüneteit, ezért ebben a blogban összegyűjtöttük, mint ahogy azt az 5+1 életmódi tippet, amit kimondottan cukorbetegeknek ajánlunk!

Cukorbetegség vagy diabétesz. Bárhogyan is nevezhetjük, egyet jelent, mégpedig egy olyan krónikus állapotot, amikor a szervezetünk a bevitt cukrot nem tudja hatékonyan felhasználni vagy éppen ellenkezőleg, nem termel a szervezet elegendő inzulint. Ez utóbbi pedig azért különösen fontos, mert a vércukorszint szabályozásában játszik kiemelt szerepet. Cukorbetegség esetén 1-es és 2-es típusról is beszélhetünk, a 2-es kialakulásában közrejátszhat az életmód és a genetika is. Az 1-es esetében pedig már inzulininjekcióra is szükségünk van.

 

Nézzük először, milyen tünetek esetén kezdhetünk el gyanakodni, hogy cukorbetegséggel nézünk szembe:

  • Gyakori vizeletürítés: elsősorban arra értjük, ha éjszaka is sokszor felkelünk arra, hogy ki kell mennünk a mosdóba, de napközben is jelentkezhet ez a probléma.
  • Gyakori szomjúság érzése: a magas vércukorszintet igyekszik szervezetünk kompenzálni, ezért gyakrabban érezzük azt, hogy szomjasak vagyunk és megemelkedik a folyadékfogyasztásunk is.
  • Fokozott éhségérzet: mivel nem jutnak a sejtek elég glükózhoz, ezért folyamatos éhségérzetet gyötörhet bennünket.
  • Látásbeli problémák: elsősorban homályos látásban vagy fókuszálási nehézségben jelentkeznek a cukorbetegség tünetei.
  • Súlyvesztés: mivel a szervezet nem jut elegendő energiaforráshoz, így a tartalékokhoz nyúl, ez pedig súlyvesztést eredményezhet.
  • Lassan gyógyuló sebeke: mivel a cukorbetegség gátolhatja a sebgyógyulást, ezért hosszabb ideig tart egy átlagos seb begyógyulása.

Ha a fenti tüneteket magunkon is tapasztaljuk, érdemes mihamarabb felkeresni háziorvosunkat, hogy egy alapos vizsgálatra kerüljön sor. Legtöbb esetben egy átlagos vércukorszint mérés már megmutatja a betegséget, de ha a gyanú továbbra is fennáll, akkor egy terheléses vércukorvizsgálat azonnal kiderítheti.

 

5+1 ÉLETMÓDBELI TIPP

Ha már biztosan a cukorbetegséggel kell szembenéznünk, akkor a folyamatos vércukorszint mérése mellett érdemes néhány életmódbeli tanácsot is megfogadnunk. Ezeket gyűjtöttük most össze!

 

EGÉSZSÉGES ÉTREND

Mindenképpen kerüljük az olyan magas cukor- és szénhidrát tartalmú ételeket, amelyek tartalmaznak finomított cukrokat vagy fehér lisztet. Helyezzünk hangsúlyt inkább az olyan egészséges szénhidrátokra, mint amilyen a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek. Igyekezzünk alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztani!

 

RENDSZERES TESTMOZGÁS

Igyekezzünk heti négy-öt alkalommal valamilyen rendszeres sportot végezni, amely lehet akár gyorsabb séta vagy futás, edzőterem. A fizikai aktivitás ugyanis segíthet csökkenteni a vércukorszintet. 

 

SÚLYKONTROLL

Amennyiben túlsúllyal küzdünk, érdemes tenni elleni cukorbetegként. Figyeljünk oda a rendszeres testmozgásra, az egészséges étrendre és fókuszáljunk testünk jelzéseire. Amennyiben sikerül túlsúlyunkból veszíteni, csökkenthetjük a cukorbetegség kockázatait is!