Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

7+1 érdekesség a méhekről

Herbadoctor
7+1 érdekesség a méhekről

Ismeri a méheket? Akkor biztosan azt is tudja, hogyan keletkezik a méz, hogy néz ki egy méhcsalád, hogy milyen feladatai vannak a nőstényeknek és a hímeknek és azt is tudja, hány évig él a méhkirálynő. Ismerjük meg a méhek világát!

Arról már korábban írtunk, hogy milyen jó hatásai vannak a méznek szervezetünkre, de arról még nem esett szó, hogyan is jön létre a méz. A méheknek két alapvető táplálékuk van, a nektár valamint a virágpor és külön „mézgyomorral” is rendelkeznek. A nektárt ugyanis lenyelik, amely a „mézgyomorba” kerül, és onnan visszaöklendezik, a fel nem használt részét pedig elraktározzák, ebből lesz a méz. Most pedig jöjjön a 7+1 érdekesség a méhekről!

A TÁNCOLÓ MÉHEK IGENIS LÉTEZNEK

A méhek lényegében táncolva kommunikálnak egymással, amit azt jelenti, hogyha egy méh talál egy távolabbi nektárforrást, akkor a kaptárhoz visszatérve, tánccal tájékoztatja a társait. A méhtáncnak köszönhetően megmutatja a távolságot és az irányt is egyszerre, így a méhcsalád többi tagja könnyedén megtalálja azt.

SZERVEZŐDÉSBEN ELSŐ OSZTÁLYÚAK

Nem gondolnánk, de a méhek kiválóan szervezett társadalmakban, vagyis kaptárakban élnek. Egy kaptárban több tízezer munkás méh van, valamint kizárólag egy anyaméh és néhány hím méh található. Egy kaptárnyi méh lényegében együttműködik a táplálék gyűjtésében, a méhkirálynő gondozásában és a kaptár fenntartásában egyaránt. Mi ez, ha nem egy kiválóan szervezett társadalom?!

NEM ALSZANAK TÉLI ÁLMOT

Habár azt hihetjük, hogy a méhek – a medvéhez hasonlóan – télen alszanak, ez nem teljesen igaz, hiszen ilyenkor visszavonulnak a kaptárjukba, de rendkívül fontos feladatot látnak el. Lényegében a méhkirálynő körül csoportosulnak össze és a repülőizmaikat rezegtetik, így pedig meleget – 20-23 fokos hőmérsékletet – tudnak biztosítani a királynőnek és egymásnak is.

IGAZI TESTÉPÍTŐK

A méhek testsúlyok kb. 80%-át is képesek „cipelni”, vagyis egy méhecske akár a testsúlyának 80%-át is képes virágpor és nektár formájában magával vinni a kaptárba. Mindezt naponta akár többször is megteszik, vagyis igazi testépítők is lehetnének, hiszen folyamatosan súllyal dolgoznak.

RÖVID, DOLGOS ÉLETŰEK

Egy-egy kaptárban nagyrészt munkásméhek vannak, akik ellátják a mindennapi feladataikat. Aktív időszakban csak néhány hétig élnek, de azalatt minden percüket munkával töltenek. Tisztán tartják a kaptárt, táplálékot gyűjtenek, gondozzák a méhkirálynőt. A tavasszal és a nyáron „született” munkásméhek életkora kb. 40-50 nap, míg a nyár végieknek 150-200 nap is lehet. A hím méhek viszont átlagosan 60 napot élnek és egyetlen feladatuk van, a megtermékenyítés. A méhkirálynő a kivétel, aki több évig is élhet, de kaptáronként ugye csak egy méhkirálynő lehet.

A HÍMEKNEM NINCS FULLÁNKJUK

Ha méhecskével találkozunk, az szinte kivétel nélkül nőstény lehet, hiszen a hímek általában a kaptárban vannak, hogy egyetlen életcéljukat – a méhkirálynő megtermékenyítését – beteljesítsék. A hímek picivel nagyobbak, mint a dolgozók, de leginkább onnan ismerjük meg őket, hogy nincs fullánkjuk. Igaz, hogy a potrohvégüket „himbálják”, de fullánkjuk nincsen.

A MÉHKIRÁLYNŐ MINDENEK FELETT

Egy kaptárban csak egy méhkirálynő lehet, aki jóval nagyobb, mint a többi méh és két feladata van: szaporodás és a család fenntartása. A dolgozó méhek ún. bölcsőt építenek a későbbi méhkirálynő számára, amelybe az élő méhkirálynő lerakja a petét, majd a bölcsőt befejezi a többi méh. Lárva állapotban a méhkirálynőt csak méhpempővel etetik, majd ha több „jelentkező is van a trónra”, akkor megküzdenek egymással. Általában 3 évig él a méhkirálynő és naponta (!) több, mint 1500 petét is rakhat, amely – ha egy hónapot veszünk alapul –, akkor akár havi (!) több, mint 45000 petét jelent! A méhkirálynő ezenkívül összetartja a kaptár tagjait, egyedileg kommunikál velük és irányítja a munkát is. A méhkirálynő legfőbb feladata a kaptár tagjainak összetartása, a munka irányítása és az is külön kiváltságnak számít, hogy csak a méhkirálynő fogyaszthatja élete során a méhpempőt és ezt a hosszú életének megőrzése érdekében teszi.

Itt jegyezzük meg azt, ha Ön is kíváncsi a méhpempő számos jótékony hatására, akkor az alábbi linken megtekintheti a Herbadoctor Botanic Méhpempő kapszulánkat!

HÁBORÚBAN IS BEVETETTÉK A MÉHEKET

A délszláv háború egyes aknáit méhekkel derítették fel, hiszen a virágok illata mellett a TNT robbanóanyag szagát is érzékelik a rovarok. Horvát és bosznia-hercegovinai tudósok évek óta igyekeznek a módszert jobbá tenni, amelynek lényege, hogy drónokkal figyelik a méhek repüléseit. Habár a részletes eredményre még várni kell, de a méhek csoportosulása és azon aknák helyzete, amelyet ismertek, egymással összefüggésben lehetnek.