Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

7+1 érdekesség a vízről

7+1 érdekesség a vízről

Március 22-e a Víz Világnapja, amelynek idén a „Víz a békéért” mottót adták. Ebből az alkalomból mi is készítettünk egy érdekes cikket, amelyben igyekeztünk olyan információkat átadni, amelyekről eddig lehet nem is hallottál! Íme, 7+1 érdekesség a vízről!

Mielőtt belevágunk az érdekességekbe, jöjjön először egy kis háttér információ a Víz Világnapjáról, amelyet először 1993-ban tartottak meg. A víz világnapjának az elsődleges célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a tiszta édesvíz fontosságára és arra is, hogy a Föld édesvízkészlete veszélyeztetve van a külső hatásokkal szemben. 2015-ben pedig olyan célkitűzést is megfogalmaztak, hogy 2030-ig mindenki számára legyen biztosított az egészséges ivóvíz, ugyanis – habár idehaza nem jelent problémát – nagyon sok olyan területe van a Földnek, ahol sajnos nincs biztosítva az ivóvíz ellátás. De a háttér információkat követően jöjjön az a 7+1 érdekesség, amelyet a Víz Világnapja alkalmából osztunk meg veletek!

 

KÜLÖNLEGES HALMAZÁLLAPOTOK

Gondoltad volna, hogy a víz az egyetlen olyan anyag bolygónkon, amely három különböző halmazállapotban is elérhető normál körülmények között? Mind folyékony (víz), mind gáz (vízgőz), mind pedig szilárd (jég) halmazállapotban találkozhatunk vízzel. Ennek a tulajdonságának köszönhetően pedig a vizet kimondottan széles körben fel lehet használni.

 

KÉK BOLYGÓ

A Földünket sokszor hívjuk „kék bolygónak”, hiszen a felszínének mintegy 70%-a vízzel van borítva. Ha a Föld teljes vízkészletére lennénk kíváncsiak, akkor az kb. 1,4 millárd km3 és a becsült vízkészletünk több, mint 97%-át az óceánok és a tengerek teszik ki, azonban az édesvíz – amely ivásra alkalmas – a vízkészlet mindösszesen 3%-a! Ezért is fontos, hogy megbecsüljük az édesvíz minden egyes cseppjét!

 

JÉGBE ZÁRT VÍZ

Az előző ponthoz kapcsolódva azt már tisztáztuk, hogy a Föld vízkészletének kb. 3%-a csak édesvíz, de azt gondoltad volna, hogy a Földön található édesvíznek közel 70%-a jégbe, gleccserekbe van zárva? A többit folyókban, patakokban találhatjuk meg, de a talajvíz is ugyanide sorolható. 

 

ŰRBÉLI KALAND

Nehogy azt gondoljuk, hogy csak a Földön van víz, ugyanis csillagászati kutatásokat alapul véve a naprendszer más bolygóin is találtak már vizet. Ilyen bolygó például a Mars, amelynek a felszínén akadtak vízre vagy a Jupiter holdjain is találtak már vizet. 

 

ÉLET

Azt már kis korunk óta tudjuk, hogy víz nélkül nincs élet és azt is, hogy az élet kialakulásához alapfeltétel a víz jelenléte. Az élőlények testtömegének jelentős részét is a víz teszi ki és ez az emberre is igaz. Az emberi szervezetnek ugyanis kb. a 75%-a víz! Ha el szeretnénk képzelni magunkon, akkor sejtszintig kell mennünk, ugyanis a sejten belül és a sejtek között is található víz, valamint a vérben is van folyadék.

 

OLDÓSZER

A víz kiváló oldószer, hiszen sok anyagot tud nemcsak feloldani, de akár szállítani is. Ennek köszönhetően elengedhetetlen egyes kémiai reakciókhoz vagy anyagcsere folyamatokhoz.

 

LÁTHATATLANSÁG

Normál állapotban a víz tiszta és színtelen, azonban mégis látjuk. Ez annak köszönhető, hogy nagyobb mennyiségben és színes háttérrel párosulva a víz elnyelési és visszaverési tulajdonságai érvényesülnek. Ezért is látjuk például az óceánt kéknek.

 

GRAVITÁCIÓ

A víz legtöbb esetben, különböző tárgyakkal, élőlényekkel találkozva, kerek cseppeket képez. Növények esetében pedig kimondottan jellemző, hogy kerek cseppeket formálva akár dacolni is képes a gravitációval és nem esik le, hanem rajta marad a növények szárán. Figyeljük meg az otthoni növényeinket, hogy ha egy kis vízcseppet teszünk a levelek fonákjára, akkor gravitáció ide vagy oda, egyáltalán nem cseppen le.

 

A fentiek csak 7+1 érdekesség a vízről, mégis képesek lennénk még ugyanennyit felsorakoztatni, hiszen a víz jelen van az életünkben és nélküle élet sem lenne a Földön. Becsüljük meg minden egyes cseppjét, ne pazaroljuk feleslegesen otthonunkban sem!