Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

A fáradtság mögött magnézium hiány is állhat!

Herbadoctor
A fáradtság mögött magnézium hiány is állhat!

Ha a magnéziumról beszélünk, az első, ami eszünkbe jut, hogy egy létfontosságú ásványi elemről van szó, amely hatással van az idegrendszerre, izmok fejlődésére, valamint a szív- és érrendszerre is. De vizsgáljuk meg azt is, milyen kapcsolat van a fáradtság és a magnézium hiány között!

Már korábban írtunk arról, hogy a magnézium az emberi szervezetben több, mint 325 enzimreakciónál működik közre és természetes sejtvédőnek is számít, hiszen elősegítheti a méregtelenítést is. A magnézium hiánya azonban hozzájárulhat a fáradtsághoz és az álmossághoz is, mivel magnézium szükséges az energia-termelő folyamatokhoz a szervezetben. A magnézium ugyanis részt vesz a sejtek energia-termelő folyamataiban, és segíti annak a molekulának az előállítását, amely az energiatermelés alapegysége a sejtekben. Ha a magnézium szint túl alacsony a szervezetben, akkor a sejtek nem tudják megfelelően előállítani ezt a molekulát, és ez az energiahiányhoz és a fáradtsághoz vezethet. Ezenkívül a magnéziumhiány számos egyéb tünetet is okozhat, amelyek fáradtsággal és álmossággal járhatnak, például fejfájás, szorongás és izomgörcsök.

Egyes kutatások azt is sugallják, hogy a magnézium pótlása javíthatja az alvás minőségét, és segíthet az álmosság és az éjszakai ébredések csökkentésében. Az alvás minőségének javítása szintén hozzájárulhat a fáradtság csökkentéséhez.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fáradtság és az álmosság sok más tényezőtől is függhetnek, mint például a stressz, az alváshiány, a rossz táplálkozás és az alapbetegségek, így az általános egészségünk és életmódunk feltételei is befolyásolhatják a fáradtságunkat.