Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

A fűszerek is lehetnek gyógynövények?

Herbadoctor
A fűszerek is lehetnek gyógynövények?

Egyértelmű a válaszunk, amely az igen! És miért? Mert számos fűszernek van gyógyító tulajdonsága, hiszen amellett, hogy ételeinket ízesítjük velük, jótékony hatással lehetnek szervezetünkre. Ha már korábbi bejegyzésünkben arról írtunk, hogy miért érdemes az erkélyünkön fűszerkertet kialakítani, eljött az idő arra is, hogy kicsit szemügyre vegyük a fűszereket.

Hivatalosan a gyógynövények olyan növények, amelyeket hagyományosan vagy modern orvosi alkalmazásokban használnak gyógyászati célokra és általában több olyan hatóanyaguk is van, amelyeknek gyógyító hatásaik lehetnek. Habár a fűszerek alapvetően növények, elsősorban ételek ízesítésére használjuk azokat. Néhány fűszernek azonban a gyógyhatása is közismert, úgyhogy ezek közül szemezgettünk három olyan fűszert, amelyet mi magunk is könnyedén tudunk gondozni erkélyünkön!

TÁRKONY

Valószínűleg igen kevesen vannak, akik ne kóstolták volna már a tárkonyos ragulevest egy kis citrommal megízesítve. Azonban a tárkonyt akár teaként is fogyaszthatjuk, hiszen vesetisztító, epehajtó hatása is ismert, valamint segíthet csökkenteni a vércukor szintet és fokozhatja az étvágyat is!

ZSÁLYA

A zsályát is bátran alkalmazhatjuk tea formájában és elsősorban akkor ajánlott, ha felső légúti betegségben szenvedünk vagy torokgyulladással küszködünk. Ezen kívül még bőrproblémákra is ajánlott és külsőleg akár az aranyér tüneteinek enyhítésében is segíthet.

CHILI PAPRIKA

Frissen az igazi, így erősen ajánlott egy cseréppel tartanunk otthonunkban! Csípősségének hála anyagcsere fokozó hatással bírhat valamint zsírégő tulajdonsággal is rendelkezhet. Ha pedig gyulladás van szerveztünkben, a chili paprikának köszönhetően hamarabb leküzdhetünk vele.

A fenti három kiemelt fűszeren kívül persze ott vannak a közismertebbek is, mint a bazsalikom, amely kiválóan erősíti a gyomrot és étvágygerjesztő hatással is rendelkezhet, de köhögés csillapítására is alkalmazhatjuk tea formájában. A kakukkfüvet már nagymamáink is használták köptetőként vagy ízületi gyulladásra, viszont kevesen tudják, hogy menstruációs fájdalmak esetén is segíthet. Az oregánó pedig – tea formájában – megfázás leküzdésében is segíthet, valamint köhögéscsillapító hatással is rendelkezhet.

Bármelyik fűszernövény mellett is tesszük le voksunkat, biztosan jól döntünk, hiszen azon kívül, hogy ékes dísze lehet erkélyünknek, még gyógyító hatásaival is szembesülhetünk!