Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

A hét leggyakoribb allergiafajta

Herbadoctor
A hét leggyakoribb allergiafajta

Májusban fókuszba kerül webáruházunkban az allergia, hiszen az egyik leggyakoribb típusa ilyenkor „éli virágkorát”. De nézzük meg, melyik a hét leggyakoribb allergiafajta!

Arról már korábban írtunk, hogy az allergia lényegében az immunrendszerünk túlzott reakciója bizonyos anyagokra, amelyek teljesen ártalmatlanok. Tavasszal azonban megnő az allergiás tünetekkel rendelkezők száma, hiszen ilyenkor a pollenkoncentrátum is magasabb, de vajon tudjuk-e milyen allergia fajták vannak még? 

POLLENALLERGIA

Egyértelműen a leggyakoribb allergiafajta közé sorolhatjuk a pollenallergiát. Tavasszal és nyáron a legjellemzőbb, hiszen ilyenkor napos, száraz időjárás mellé párosulnak a pollenek is. Nyírfával, kőrisfával, fűzfával, platánfával kezdődik és a parlagfűszezon már a nyári időszakba csúszik át. Ezen pollenekkel elég akár kicsit is érintkezni, hogy egyből égő, viszkető szemekkel, orrfolyással találkozzunk.

PORATKA ALLERGIA

Szinte minden otthonban megtalálhatóak a poratkák, amelyek nagyon apró rovarok és a porban élnek. Akik poratka allergiával küzdenek, az érintkezést követően néhány percen belül már érzik is a tüneteket. Érdemes gyakran, alaposan takarítanunk lakásunkban, hogy minél kevesebbet szenvedjünk a tünetektől.

ÉLELMISZER ALLERGIA

Egyre több embert érintenek az egyes élelmiszer allergiák, amely közül a leggyakoribbak a tejtermékek, tojás, búza, szója, diófélék, hal vagy rákfélék. Érdemes allergiatesztet végeztetni, ha felmerül a gyanú, hiszen az allergiás reakciók lehetnek kimondottan súlyosak is! Tünetei között lehet a száj, torok bedagadása és természetesen a nyelési nehézség is.

ÁLLATSZŐR ALLERGIA

Az állatok általában a bőrükön vagy a szőrükön hordozzák az allergéneket, és amikor az arra érzékeny ember hozzájuk ér, hamar jelentkeznek az allergiás tünetek és akár sokáig is megmaradhatnak.

ROVARCSÍPÉS ALLERGIA

Sokszor halljuk, hogy valaki allergiás a méhcsípésre például, de ez bármilyen más rovar esetén is előfordulhat. Az allergiás tünetek ilyen esetekben lehetnek a csípés helyén bepirosodott bőr, de akár nehéz légzéssel vagy nyeléssel, torok, száj és arc bedagadásával is párosulhat. 

PENÉSZGOMBA ALLERGIA

A penészgombák olyan gombák, amelyek a nedvességes környezetben nőnek. Alapvetően is ártalmas lehet a penészgomba jelenléte a lakásban, de az arra allergiásoknak különösen oda kell figyelniük, hiszen a penészgomba spórákkal való érintkezéskor jelentkezhetnek az allergiás tünetek. Gyakran szellőztessünk és kerüljük a nyirkos, nedves helyiségekben tartózkodást.

GYÓGYSZER ALLERGIA

Ha estünk már át kórházi kezelésen, akkor biztosan emlékszünk arra a mindig feltett kérdésre, hogy van-e tudomásunk gyógyszer allergiáról. Legyen szó penicillin- vagy aszpirin érzékenységről, mindig jelezzük ezt orvosunknak, hiszen komoly tünetekkel is járhat ennek elkerülése. Csalánkiütés is előfordulhat, de akár nyelési nehézséget is tud okozni a gyógyszer allergia.

Az allergiás reakciók típusai és tünetei nagyon változatosak lehetnek, és minden ember egyedi. A fentieken túl pedig még számos allergiafajta létezik, így ha felmerülne Önben az allergia lehetősége, érdemes mihamarabb kivizsgálni azt.