Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

A jóga előnyei

A jóga előnyei

Ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, amelynek június 21-e a világnapja, úgyhogy ez alkalommal körbejártuk, mit érdemes tudni róla, milyen egészségre gyakorolt hatásai vannak, kiknek ajánlott és vannak-e olyanok, akiknek nem. Jöjjön a nagy jóga körkép!

A jóga egy ősi gyakorlat, amely több ezer éve létezik, és amelynek célja a test, az elme és a lélek harmóniájának megteremtése. Manapság a jóga egyre népszerűbbé válik világszerte, hiszen számos jótékony hatása van az egészségre. De nézzük meg, honnan ered a jóga, melyek lehetnek népszerűségének okai és kiknek ajánlott!

 

A JÓGA EREDETE

A jóga Indiából származik, és gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza. Célja eredetileg a spirituális megvilágosodás elérése volt, és szorosan összefonódott a hindu vallással. Az idők során azonban a jóga számos formája és iskolája alakult ki, amelyek különböző hangsúlyokat helyeztek a testi gyakorlatokra, a meditációra és a légzéskontrollra egyaránt.

 

A JÓGA NÉPSZERŰSÉGE NAPJAINKBAN

A jóga népszerűsége az utóbbi évtizedekben robbanásszerűen nőtt világszerte. Ennek több oka is lehet. Először is, a modern élet stresszei és kihívásai miatt egyre többen keresnek olyan módszereket, amelyek segítenek a mentális és fizikai egyensúly megteremtésében. A jóga kiváló eszköz erre, mivel egyszerre nyújt fizikai erősítést és rugalmasságot, valamint mentális nyugalmat és relaxációt. Másodszor, a jóga egyre inkább elérhetővé válik az online platformokon keresztül, így bárki, bárhol gyakorolhatja. Emellett a jóga stúdiók és tanfolyamok széles választéka is hozzájárul a jóga népszerűségéhez. Nem szabad kihagynunk a közösségi médiát sem, hiszen óriási szerepet játszik abban, hogy a jóga népszerűsége folyamatosan növekszik, hiszen számos influenszer és híresség osztja meg tapasztalatait és gyakorlatait követőivel.

 

KIKNEK AJÁNLOTT A JÓGA?

A jóga szinte bárkinek ajánlható, aki szeretne javítani fizikai és mentális egészségén. Különösen ajánlott az alábbi esetekben:

- stresszes életmódot folytatóknak, hiszen a jóga kiváló stressz csökkentő módszer lehet, amely segíthet az elme megnyugtatásában és a belső béke megteremtésében;

- testi rugalmasságot növelni kívánóknak, hiszen a jóga gyakorlatok fokozzák az izmok rugalmasságát és erejét, javítják a testtartást és az általános fizikai kondíciót;

- mentális egészségüket javítani kívánóknak, ugyanis a jóga segíthet a szorongás és a depresszió tüneteinek enyhítésében, javíthatja a hangulatot és az általános közérzetet;

- rehabilitációra szorulóknak, hiszen a jóga gyakorlatok segíthetnek a sérülések utáni rehabilitációban, mivel kíméletesen erősítik az izmokat és javítják a mozgáskoordinációt. Ebben az esetben azonban mindenképpen ajánlott szakemberhez, oktatóhoz fordulni, hiszen az online platformokon elérhető foglalkozásokat nem speciális rehabilitációra készítették!

 

KIKNEK NEM AJÁNLOTT A JÓGA?

Bár a jóga sok ember számára jótékony hatású, vannak olyan esetek, amikor érdemes óvatosnak lenni vagy szakemberrel konzultálni a gyakorlat megkezdése előtt:

1) A súlyos egészségügyi problémákkal küzdőknek mindenképpen ajánlott a konzultáció. Vannak bizonyos egészségügyi állapotok, mint például súlyos szívproblémák vagy súlyos ízületi problémák, amelyek fennállása mellett a jóga egyes formái nem ajánlottak.

2) Kismamáknak, habár vannak olyan jóga típusok, amelyek látogatása kimondottan ajánlott számukra. Viszont mielőtt bármelyik jóga órára bejelentkeznénk, érdemes megérdeklődni az oktatót, hogy áldott állapotban is javasolják-e azt a fajtát.

3) Friss sérülésekkel rendelkezőknek, hiszen amíg egy sérülés nem gyógyult meg teljesen, kerülni kell a jóga bizonyos pózait, amelyek további sérülést okozhatnak.

 

A JÓGA JÓTÉKONY HATÁSAI

A jóga számos jótékony hatással van a testre és a lélekre egyaránt, úgyhogy az alábbiakban mi is felsoroljuk a legfontosabbakat:

- stressz csökkentése: a jóga rendszeres gyakorlása csökkentheti a stressz hormonok szintjét, és elősegítheti a relaxációt;

- fizikai erő és rugalmasság: a jóga gyakorlatok erősíthetik az izmokat, növelhetik a rugalmasságot és javíthatják az egyensúlyt;

- jobb alvás: a jóga segíthet az elme megnyugtatásában, ami hozzájárulhat a jobb alváshoz;

- mentális egészség: a jóga javíthatja a mentális fókuszt, csökkentheti a szorongást és a depresszió tüneteit, valamint növelheti az általános jóllétet;

- szív- és érrendszeri egészség: a jóga segíthet a vérnyomás csökkentésében és a szív egészségének megőrzésében egyaránt.

 

Magyarországon többféle jógaforma is népszerű, amely közül a legismertebb a hatha jóga, amely az ászanákra (testgyakorlatokra) és a légzéskontrollra helyezi a hangsúlyt. Egyre gyakoribb az ashtanga jóga, amely egy dinamikus és intenzív jógaforma, hiszen gyors ütemben váltogatja az ászanákat. A bikram jóga egy 26 ászanából álló sorozatot tartalmaz, amelyet felfűtött helyiségben végeznek. Ha azonban valaki még csak most kezd ismerkedni a jógával, van egy jó hírünk, hiszen a kényelmes, szabad mozgást biztosító ruházaton kívül egy jógamatrac is elegendő. Ha pedig megkedveltük ezt a mozgásformát, lehet szélesíteni egyéb eszközökkel is a jóga tárunkat.

 

A jóga egy ősi gyakorlat, amely manapság világszerte népszerűvé vált számos jótékony hatása miatt. Bár szinte bárkinek ajánlható, fontos figyelembe venni az egyéni egészségi állapotot és konzultálni szakemberrel, ha szükséges. Idehaza is ma már számos jógatípus elérhető, amelyek közül mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. A jóga elkezdéséhez csak néhány alapvető eszközre van szükség, így bárki könnyen belevághat ebbe a testet és lelket egyaránt harmonizáló mozgásformába.