Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

A lélek gyógyít

A lélek gyógyít

Nem hiába közismert egy római költő tollából származó idézet, mely így hangzik „Ép testben ép lélek”. Sokszor a testi betegségeink visszavezethetőek a lelki traumákra vagy a lelkünkben dúló viharra is. Körbejártuk a témától, hiszen mi is úgy tartjuk, hogy ép testben ép lélek uralkodik.

Az utóbbi években egyre többen fordulnak pszichológushoz, coachokhoz, hiszen ma már kevésbé okoz stigmatizálást, ha valaki a lelkével is foglalkozik. A lelki egészségünk pedig nagyon fontos általános jólétünk szempontjából is, hiszen például életminőségünket is meghatározhatja. Ha lelkileg rendben vagyunk, akkor könnyebben vesszük az akadályokat, boldogabbnak érezzük magunkat és kiegyensúlyozottabban tudjuk élni az életünket is. Ugyanilyen fontos a lelki egészség az emberi kapcsolatainkban is, hiszen emberként társas lényeg vagyunk. Ha lelkünkben béke uralkodik, akkor könnyebben tudunk kapcsolódni az emberekhez, családtagjainkhoz, barátainkhoz is, könnyebben tudjuk a konfliktusokat megoldani vagy elkerülni. Számtalanszor említettük már a stresszt is, amely nem megfelelő kezelése többször testi tüneteket is tud produkálni. Ha lelkiállapotunk egészséges, akkor hatékonyabban tudjuk kezelni a stresszt is és a teljesítményünkben is meglátszik az eredménye. Könnyebben tudjuk feldolgozni a munkahely okozta problémákat, a feszített határidőket vagy éppen a családdal kapcsolatos problémákat is.

 

Milyen következményekkel járhat, ha nem vagyunk lelkileg rendben?

Ha nem vagyunk rendben lelkileg, számos negatív következmény lehet, például:

  • Depresszió és szorongás kialakulása.
  • Kapcsolati problémák és szociális izoláció.
  • Fizikai egészségproblémák, például alvászavarok, emésztési problémák vagy immunrendszeri problémák.
  • Rossz munkahelyi vagy iskolai teljesítmény.
  • Rosszabb döntéshozatal és magatartás, beleértve az egészségtelen életmód- és függőségi szokások kialakulását.

Az egészséges lelki és testi egészség között szoros összefüggés van. Az egyik befolyásolhatja a másikat. Például a stressz, a depresszió és a szorongás negatívan befolyásolhatják a testi egészséget, például az immunrendszer működését, az alvást és az étkezési szokásokat. Fordítva is igaz: a rossz fizikai egészség, például krónikus betegségek vagy fájdalom, negatívan befolyásolhatja a lelki egészséget.

Fontos tehát gondoskodni mindkét területről. Az egészséges életmód, a testmozgás, az egészséges táplálkozás és a rendszeres alvás mind hozzájárulhatnak a lelki és testi egészség javításához. Emellett fontos figyelmet szentelni az érzelmi igényeinknek, és segítséget kérni, ha szükséges, például egy terapeutától vagy pszichológustól, hogy kezeljük a lelki problémákat.

Az összefüggés a lelki és testi egészség között azt mutatja, hogy mindkét területre kell odafigyelni a teljes jólétünk érdekében.