Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

A mozgás hatása az agyra

A mozgás hatása az agyra

Azt már többször hangsúlyoztuk, hogy a rendszeres mozgás milyen jó hatással van szervezetünkre, testünkre, de most azt vesszük nagyító alá, hogy milyen pozitív hatása van az agyra és annak működésére is.

A testmozgás jótékony hatása nemcsak a testre terjed ki, hanem az agyra gyakorolt pozitív hatásai is kiemelkedőek. A rendszeres fizikai aktivitás javíthatja a kognitív funkciókat, csökkentheti a depresszió és szorongás kockázatát, valamint növelheti az általános életminőséget is. Az alábbiakban összefoglaljuk a mozgás agyra gyakorolt legfontosabb hatásait, és adunk néhány tippet, hogy miként tarthatjuk az agyunkat fitt és egészséges állapotban.

 

KOGNITÍV FUNKCIÓK JAVULÁSA

A rendszeres testmozgás serkentheti az agynak azon területét, amely a kognitív funkciók javulásáért felel. Ide tartoznak azok a folyamatok, amelyeknek köszönhetően feldolgozásra kerülnek az információk, észlelünk vagy az emlékezés, a gondolkodás is ide sorolható. A kognitív funkciók javulásának köszönhetően például növekedhet a tanulási képesség vagy a memória teljesítménye is.

 

STRESSZ CSÖKKENTÉSE

Ha mozgunk, akkor az agy endorfinokat bocsát ki, amelyekről köztudott, hogy akár természetes fájdalomcsillapítóként vagy hangulatjavítóként is funkcionálnak. De ezeken túl segíthetnek csökkenteni a stressz szintjét vagy – és ez a legfontosabb – javíthatják az általános közérzetet is.

 

AZ AGY VÉRELLÁTÁSÁNAK JAVULÁSA

Mivel a mozgás fizikai aktivitást jelent, így fokozza a szívverést is, ezáltal pedig emelkedik a vér áramlása az agyba. A több oxigénnek és a tápanyagoknak köszönhetően, amelyek az agysejtekig eljutnak, elősegítheti azok egészségét és funkcionális képességét is.

 

ALVÁSMINŐSÉG JAVÍTÁSA

Az agy regenerációjához elengedhetetlen és létfontosságú az alvás. A tanult információk rögzítése valamint az idegrendszer pihenése alváskor történik meg. A rendszeres testmozgás segíthet abban, hogy jobban és kipihenten tudjunk aludni. 

 

AGYI BETEGSÉGEK KOCZKÁZATÁNAK CSÖKKENTÉSE

Sokszor halljuk, hogy a rendszeres testmozgás mennyi jótékony hatással támogatja a szervezetünket. Ha az agyi betegségeket vesszük figyelembe, akkor pedig csökkentheti az Alzheimer-kór és egyéb neurodegeneratív betegségek kockázatát, valamint késleltetheti a demencia tüneteinek megjelenését is.

 

A fentiekben már olvashattunk, mennyi jótékony hatása van a rendszeres testmozgásnak az agyra, most azonban öt olyan tippet osztunk meg veletek, amelyeket érdemes betartani, hogy fitten tartsuk agyunkat!

 

TIPPEK AZ AGY FITNESZÉNEK FENNTARTÁSÁRA

 

  1. Rendszeres testmozgás

Igyekezzünk naponta legalább 30 perc mérsékelt intenzitású testmozgást végezni, amely lehet akár gyors séta, úszás vagy kerékpározás.

 

  1. Kognitív kihívások

Érdemes olyan tevékenységeket végezni, amelyek agyi stimulációt indítanak el. Ilyenek lehetnek például a rejtvények megoldása vagy új nyelv tanulása, de valamilyen hangszeren történő játszás is.

 

  1. Egészséges táplálkozás

A diófélék, a bogyós gyümölcsök, a halak és a zöld leveles zöldségek nemcsak omega-3 zsírsavakban és antioxidánsokban gazdagok, hanem úgymond „agybarát” ételek is, amelyek segíthetnek az agy működésében.

 

  1. Elegendő alvás

Igyekezzünk rendszeresíteni a megfelelő időtartamú és minőségű alvást, amely 7-8 órát jelent. Ha nincs meg hosszú távon az alvás, akkor az negatívan befolyásolhatja az agyi funkciókat és a memóriát is.

 

  1. Stressz kezelése

A stressz az egyik legnagyobb probléma az életünkben, hiszen észre sem vesszük és mégis számtalan folyamatot befolyásol negatív értelemben. Alkalmazzunk olyan stressz csökkentő technikákat, mint például a meditáció, a jóga vagy a mélylégzés, amelyek csökkenthetik az agyra gyakorolt negatív hatásokat.

 

Ha a fenti módszereket beépítjük hosszú távon a mindennapjainkba, akkor nagyban hozzájárulunk az agy egészségének megőrzéséhez valamint a kognitív képességek javításához is. A rendszeres mozgás nemcsak a testünkre van jótékony hatással, de számtalan pozitív eredményt hordoz magában az agy működésével kapcsolatban is. Érdemes kicsit átgondolni mindennapunkon és tudatosan bevezetni egy-egy tippet az életünkbe!