Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

A négy legismertebb teázási rituálé

A négy legismertebb teázási rituálé

Tovább folytatjuk a teázással kapcsolatos témánkat és ezúttal azt a négy legismertebb teázási rituálét vesszük nagyító alá, amelyeket mindenkinek ajánlunk legalább egyszer kipróbálni!

Nincs is felmelegítőbb érzés, mint amikor a kinti zord időjárástól bemenekülünk a nappaliba, bekapcsoljuk kedvenc nyugalmat árasztó zenénket és közben elkészítjük a gőzölgő teánkat. Idehaza sajnos még nincs kimondottan teázási szokás vagy rituálé, azonban, ha a világ különböző pontjaira tekintünk, annál inkább találunk! Érdemes alkalomadtán kipróbálni valamelyiket, hogy érezzük a teák közötti különbséget és különösen az elkészítésük közötti különbséget! A teázási szokások kultúránként eltérőek, így attól is függnek, hogy éppen milyen teából készítik el azokat és a készítés folyamata sem azonos. Nézzük sorba a négy legismertebbet!

 

MATCHA TEA

A matcha tea fogyasztása – és legfőképpen az elkészítésének folyamata – elsősorban Japánban és Kínában jellemző és néhány évszázadra nyúlik vissza. Ennek a teának a hagyományos elkészítése egy hosszú folyamat és szerencsére ma már az európai emberek is ismerik ezt a típusú teát. A matche tea alapja különleges zöld teafajta, amely a kínai teacserjéből készül. Azonban a matcha tea alapjául szolgáló növény a betakarítása előtt 20-30 napig nem érheti napsugárzás és ezért olyan különleges. Hagyományosan az őrült matcha teát fogyasztjuk el teázáskor, amelyet az ún. chasen-nel, ami lényegében egy bambuszhabverő, keverik ki egy tálban, miközben a készítői rituális mozdulatokat végeznek és csendben vannak legtöbbször.

 

GONGFU CHA

A Gongfu Cha (amely lényegében kung fu teát takar) egy hagyományos kínai kifejezés, amely elsősorban az elkészítésére utal. A Gongfu (vagyis kungfu) pedig arra, hogy a tea elkészítéséhez fegyelemre és hozzáértésre van szükség, csak úgy, mint a harc mestereinek. A Gongfu Cha lényege, hogy a tealeveleket rövid időn belül kell forró vízzel leönteni és gyorsan szervírozni, azonban ez az egyszerűnek tűnő folyamat alapos előkészítést igényel. Ezalatt értjük az első osztályú tealeveleket, a vizet és bizony a nagy hangsúlyt kapó edényeket is. Az elkészítés során ugyanis más eszközöket kell használni a víz melegítésére, a tealevelek áztatására és a bögréket felváltják az apró kis kóstolócsészék, amelyek enyhén tulipa alakúak. A teakészítés lépései pedig a harcművészetből is származó fegyelmezettségre, összpontosításra nyúlnak vissza.

 

BRIT TEÁZÁS

Egyértelműen az európai teafogyasztási kultúrák közül a szigetországé a legismertebb, akik kizárólag fekete teát fogyasztanak (pl. Earl Grey). Itt is egy rituáléról vagy akár szeánszról beszélhetünk, hiszen az alapja a fekete tea, azonban kis füles porcelán teáskészleteket használnak az elkészítésükhöz. A tea ízesítéséül tejet és legfeljebb cukrot használnak, valamint teakekszeket és süteményeket, sőt, még akár szendvicseket is fogyasztanak mellé. Ez utóbbi szokás egészen az 1800-as évekig nyúlik vissza, amikor a bedfordi Anna hercegnő sokallta az ebéd és a vacsora közötti időt, ezért amolyan délutáni nassolás gyanánt kínált az ötórai tea mellé aprósüteményeket. 

 

MAROKKÓI MENTA TEA

A marokkói menta teáról sokan tartják, hogy csökkentheti az étvágyat és még a zsigeri zsír ellen is bevethető. Alapvetően köztudott, hogy a marokkói tea vendégváró, hiszen sokszor készítik, de a sok illatos és fűszeres teafajtái közül mégis a mentatea emelkedik ki. Ennek számos oka van, de mégis, ami miatt szinte mindenki fogyasztja az országban, az a szervezetre gyakorolt számtalan pozitív hatása miatt van. Az elkészítése sem túl bonyolult, azonban az alapanyagokban rejlik az igazi titka, ugyanis a marokkói mentatea egyik alapja a szárított zöld tea. Az ezzel elkészült, még forró folyadékot öntik a maréknyi marokkói fodormentára. Nagyjából öt percig hagyják ázni majd utána óvatos keverés következik és a tea elfogyasztása. Ezzel azonban óvatosan kell bánni, hiszen 2-3 csészénél nem javasolt többet fogyasztani egy nap!

A fentiek a világ legismertebb teakészítései és szeánszai közé tartoznak, de fontos leszögeznünk, hogy minden kultúrának más és más a teafogyasztási rituáléja. Érdemes azonban elhagynunk az idehaza megszokott „gyorsan lefőzünk egy teát” rutint és megpróbálni élvezni már a teakészítés folyamatát is. Ezek ugyanis hozzájárulnak testünk és lelkünk egészségéhez is, mint ahogy legutóbbi bejegyzésünkben is már rámutattunk erre.

Kellemes teázási időtöltést kívánunk Önöknek!