Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

A rossz testtartás következményei

Herbadoctor
A rossz testtartás következményei

Görnyedten ülünk az asztalnál, nem húzzuk ki magunkat sétálás közben, lehajtott fejjel gyalogolunk. Sokszor elfelejtkezünk a helyes testtartásról, amikor pedig kicsit fáj a hátunk, derekunk, egyből az orvoshoz rohanunk. Pedig elegendő lenne mindennap figyelmet szentelnünk a testtartásunkra, hiszen komoly következményekkel is járhat ennek elkerülése!

A rossz testtartás hosszú távon számtalan negatív hatással járhat, amelyek kihatnak egészségünkre is. Összegyűjtöttük, milyen fizikai tünetei lehetnek a rossz testtartásnak.

HÁTFÁJÁS

A rossz testtartás leggyakoribb tünete, hogy fáj a hátunk, hiszen ha nem figyelünk oda, akkor jelentős súly nehezedik rá és gerincünkre egyaránt. Figyeljünk oda, hogyha például számítógép előtt töltünk jelentős időt, akkor se görnyedjen előre a vállunk, a fejünket is tartsunk egyenesen és óránként végezzünk pár nyújtó vagy átmozgató gyakorlatot!

IZOMFESZÜLTSÉG

Sokan panaszkodnak a beállt hátra vagy nyakra, amelyeket egyértelműen az izmok feszültsége okoz. A helytelen testtartásnak köszönhetően az izmaink túlterhelődnek, amelynek következtében feszülnek és fájdalmat, kellemetlen érzetet okoznak. Ma már számtalan sportolási lehetőségünk van, amelyek az izmok lazítását szolgálják (pl. jóga), de akár otthonunkban is használhatunk izomlazító eszközöket, mint például a hengerek.

FEJFÁJÁS

Nagyon kevesen gondolják, hogy a fejfájás egyik oka a rossz testtartás lehet, de ha jobban belegondolunk, nagyon is életszerű lehet ez az indok. A feszült izmok valamint az elcsúszott gerincnyaki csigolyák nyomást gyakorolhatnak az idegekre is, így pedig könnyen fejfájás lehet vége a rossz testtartásnak. Figyeljünk oda, hogy sétáláskor ne lógassuk a fejünket, hanem húzzuk ki magunkat, és – habár közhelynek tűnhet – de járjunk emelt fővel egészségünk érdekében (is).

LÉGZÉSI PROBLÉMÁK

Bizonyos rossz vagy helytelen testtartások csökkenthetik a mellkas kapacitását, nyomást okoznak légzőszervünkre, amelynek köszönhetően nehezített lesz a levegővétel és csökkenhet az oxigénbevitel is. Végezzünk helyes testtartás mellett légzést segítő vagy támogató gyakorlatokat, hogy segítsük a megfelelő oxigénbevitelünket!

Az alábbiakban pedig összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan előzhetjük meg a rossz testtartást:

1. Figyeljünk ülés közben a helyes testtartásra!

Ez lényegében azt jelenti, hogy a térdünk 90 fokos szögben legyen, a talpak pedig biztosan teljes részükkel a padlón legyenek. Hátunk mindig legyen egyenes és ne hajoljunk előre vagy hátra! A monitor pedig lehetőleg szemmagasságban legyen és az asztalra helyezett karok is 90 fokos szöget zárjanak be. Eleinte biztosan szokatlan és fárasztó lesz ez a testhelyzet, de hosszú távon érezni fogjuk pozitív hatását!

2. Helyes testtartás állás vagy sétálás közben!

A legjobb, ha a lábainkat vállszélességűre nyitjuk, súlypontunkat pedig a talpakon tartjuk. Vállunkat húzzuk először hátrafelé, majd lefelé, de semmiképpen ne hajoljunk előre! Fejünket egyenesen tartsuk, ne lógassuk!

3. Alvás közben is fontos a helyes testtartás!

Sokan szeretnek párnahalmazok között aludni, de a megfelelő matrac és párna kiválasztása elengedhetetlen a helyes testtartásunk elérése céljából! A gerincünk legyen egyenes és a nyakat támogató párna használata is javasolt. Mellőzzük elalváskor a fél karunkon görnyedt pozíciót, hiszen ezzel már a karunkat is zsibbadtnak fogjuk érezni reggelre a helytelen testtartás egyéb következményei mellett.

4. Sportolás közben is figyeljünk a helyes testtartásra!

A rendszeres testmozgás segíthet megelőzni a rossz testtartást, hiszen az izmok erősebbé válnak általa és jobban felkészülnek a megfelelő testtartás fenntartására is. Azonban, ha sportolás közben nem figyelünk eléggé a testtartásunkra, komoly sérülés, húzódás, feszült izmok is jelentkezhetnek a végén!

Azonban mindennek az alapja a tudatos testtartás, hiszen, ha tudatosan figyelünk a testtartásra, akkor pontosan észre is vesszük, ha valami nem jó és akkor gyorsan tudunk rajta javítani is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha már eddig rossz testtartásunk volt, akkor nagyobb figyelmet szenteljünk ezek után a helyesre. Eleinte természetesen érezhetünk kellemetlenséget, hiszen testünk már megszokhatta az addigi testtartást, de ha időben korrigálunk, akkor kis idő után már testünk is meghálálja a figyelmet!