Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

„A szervezet ragasztója” – így is emlegetik a kollagént!

Herbadoctor
„A szervezet ragasztója” – így is emlegetik a kollagént!

Ha a kollagén szóba kerül, sajnos még manapság is elsősorban a szépészeti beavatkozások jutnak nagyon sok ember eszébe. Azonban ez a nagyon fontos fehérje jóval több ennél! A szervezetünkben az egyik legnagyobb mennyiségű fehérjeként van jelen, amely szinte nélkülözhetetlen is számunkra. 

A kollagén bőrünk és ízületeink természetes anyaga, azonban az életkor előrehaladtával csökken a mennyisége szervezetünkben. Kevesen tudják, hogy például a vérerek falának jelentékeny részét is kollagén képezi, a rugalmas kollagén rostok biztosíthatják az erek zavartalan tágulását-összehúzódását. Jelentős hányadban található kollagén például a szem fehérjéi között is, amely a szemmozgás rugalmasságát segíti.  A kollagén jó hatással lehet a kötőszövetekre és a mozgásszervekre egyaránt, de fontos lehet a porcok megfelelő működése szempontjából, segíthet megőrizni a csontok, inak, ízületek jó állapotát, pozitív hatással lehet a bőr, köröm, haj jó minőségére is. Ezen jó tulajdonságai mellett elősegítheti a porcok regenerálódását is. Vagyis számtalan területen tud segíteni a megfelelő mennyiségű – és ha kívülről segítjük – a megfelelő minőségű kollagén szervezetünknek.

A Herbadoctor kínálatában italpor és kapszula formájában eddig is megtalálható volt a kollagén, azonban két új kollagénnel bővült a kínálat, amelyek célzottan is segítségünkre lehetnek. Mindkét újdonság hidrolizált eljárással készült, amelynek köszönhetően még inkább segíthet szervezetünknek, hiszen a kollagén már lebontásra került, vagyis könnyebben emészthető.

Az egyik legnagyobb kollagén bomba – a fellelhető fajtákból – az emberi sejteknek a marha kollagén, hiszen nagymértékben tartalmaz I. és III., kisebb mértékben pedig II. típusú kollagént is. Így a legkomplexebb kollagén, amellyel szervezetünk napi szükségletét fedezni lehet. Ez a fajta kollagén nagyban hasonlít ahhoz, amely a szervezetünkben is megtalálható, valamint gazdag lehet aminosavakban és glicinben egyaránt, amelyek szükségesek lehetnek a DNS és RNS szálak építéséhez egyaránt.

halkollagén pedig elsősorban I. típusú kollagént tartalmaz, valamint népszerűsége onnan is eredhet, hogy tulajdonságainak köszönhetően könnyebben emészthető, jobb lehet a biohasznosulása is. Emésztőrendszeri panaszok esetén, érzékenyebb gyomornál vagy autoimmun betegségeknél, egyedi étrendekbe, szigorú diétákba könnyebben beilleszthető a halkollagén, mint más fajta kollagén.

Bármelyikre is essen a választás, mindkét új kollagén tartalmaz még számtalan vitamint is, hogy szervezetünknek minél nagyobb segítségre van szüksége!