Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

A tavaszi fáradtság öt oka

Herbadoctor
A tavaszi fáradtság öt oka

Lassan, de biztosan megérkezik a tavasz és sajnos nem mindig tudunk önfeledten örülni neki, hiszen nehezebbnek érezzük a reggeli felkeléseket, nincs kedvünk sok mindenhez, igazából ólmos fáradtságot érzünk nap, mint nap. Ezt nevezik tavaszi fáradtságnak! Vizsgáljuk meg, melyik az az öt legfontosobb ok, ami miatt kialakulhat nálunk is a tavaszi fáradtság!

A tavaszi fáradtság egy olyan jelenség, amely sok ember számára ismerős, és általában a tavasz elején tapasztalható. Vagyis pontosan március környékén szoktuk tapasztalni, amikor már néha kisüt a nap, nincsenek szürke nappalok és a fagy is lassan búcsút int. Megvizsgálva a tavaszi fáradtság okait, az alábbi öt leggyakoribbat tapasztaljuk:

1. Évszakváltás 

Tudjuk, furcsán hangzik, de a legtöbb változás stresszt okozhat az emberi testnek. Nincs ez másképpen a tavaszi évszak váltással sem, hiszen az időjárás és a napszakok változása miatt az alvás-ébrenlét ciklusunk megzavarodhat, és ezáltal a testünk ritmusa is.

2. Vitamin- és ásványi anyaghiány

A téli hónapokban kevesebb friss gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztunk, így bizonyos vitaminokból vagy ásványi anyagokból – amelyek energiát biztosítanak – hiány alakul ki szervezetünkben. Ez a hiány pedig a tavasz beköszöntével fokozottabb fáradtságot eredményezhet!

3. Rossz táplálkozás

A tél egyet jelent az ünnepi időszakkal is, amikor gyakrabban fogyasztunk zsírosabb, cukrosabb ételeket. Ezek pedig nemcsak hogy megterhelik az emésztőrendszert, hanem nem nyújtanak megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagot az energiaszintünk fenntartásához.

4. Stressz

Az emberi test és a mentális fáradtság között igen jelentős összefüggés van. A túlzott stressz hatásoknak köszönhetően gyakrabban érezzük magunkat fáradtnak és kimerültnek egyaránt. A stresszt bármi okozhatja környezetünkből: munkahelyi gondok, tanulmányok, magánéletünk problémái; vagyis körbe vagyunk véve számos olyan tényezővel, amely stresszt okozhat.

5. Testmozgás hiánya

A tavasz megérkezése nem jelenti egyértelműen azt, hogy többet mozognánk. Ilyenkor még nincs kedvünk kimozdulni, nincs az az igazi meleg érzetünk, így inkább bekuckózunk. Pedig a testmozgás lehetővé teszi, hogy megfelelő oxigént juttassunk be a szervezetünkbe, amely segíthet növelni az energiaszintünket és az állóképességünket egyaránt!