Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Amikor a testünk jelez! Korai tünetek daganatos betegségek esetén

Amikor a testünk jelez! Korai tünetek daganatos betegségek esetén

Habár több tucat különböző típusa lehet a daganatos megbetegedéseknek, vannak olyan általános tünetek, amelyeket mindenképpen érdemes figyelni. Most összeszedtük ezeket szervek szerint, hogy melyekre ajánlott nagyobb hangsúlyt helyezni!

A daganatos megbetegedéseket sokszor már csak akkor diagnosztizálják, amikor késői stádiumban jár. Azt azonban általánosságban elmondhatjuk, hogy a legtöbb daganatos megbetegedés korai stádiumban nem mindig okoz észrevehető tüneteket, ezért is fontos, hogy folyamatos figyeljük testünk jelzéseit. Természetesen nem azt javasoljuk, hogy minden apró fájdalom vagy bőrelváltozás esetén rohanjunk a szakemberhez, de érdemes figyelemmel kísérni testünk változásait. Mivel a daganatos sejtek bármelyik szervünket megtámadhatják, a tünetek sokszor attól is függnek, hogy milyen típusú megbetegedésről beszélhetünk. Azonban általánosságban megállapíthatjuk, hogy vannak tipikus tünetek, amelyekre érdemes odafigyelnünk és mi pontosan ezeket gyűjtöttük össze.

 

ÁLTALÁNOS TÜNETEK

Az olyan általános tünetek, mint az indokolatlan fáradtság, tartós és magas láz, súlycsökkenés vagy éjszakai izzadás, fájdalom, duzzanat megjelenése mindenképpen azt sugallja, hogy érdemes alaposan figyelni testünk további jelzéseit. Ha az állapotunk általános romlását tapasztaljuk, akkor mindenképpen érdemes felkeresnünk egy szakembert, hiszen egy alapos kivizsgálással könnyen kideríthetjük, mi okozza a problémát. 

 

EMÉSZTŐSZERVI TÜNETEK

Amennyiben étvágyunkban hirtelen változást tapasztalatunk és semmilyen magyarázatot nem találunk, akkor érdemes nagyobb figyelmet fordítani a problémára. Különösen igaz ez akkor, ha ehhez a változáshoz tartós vagy ismétlődő hasi fájdalom, puffadás, gyomorégés, esetleg hányinger, hasmenés vagy akár székrekedés társul. Vagyis minden olyan tünet, amelyet korábban nem tapasztaltunk magunkon. 

Amennyiben olyan szokatlan emésztőrendszeri vérzést tapasztalunk magunkon, mint például a véres vagy fekete széklet, véres hányás, akkor is érdemes nagyobb figyelmet szentelnünk testünk változásaira, hiszen lehet akár egy kezdődő gyomor- vagy vastagbélrák tünete is.

 

VESE PROBLÉMÁK

Amennyiben vizeletünkben változást tapasztalunk (például véres vizelet), vagy hirtelen fogyást észlelünk, akár deréktáji fájdalommal párosulva, akkor mindenképpen keressünk fel egy szakembert, aki alaposabb kivizsgálással könnyedén megállapíthatja a probléma forrását.

 

BŐRELVÁLTOZÁSOK

Amennyiben a bőrünkön újonnan megjelenő elszíneződést veszünk észre vagy anyajegyünk elváltozik (nagyobbá válik, szabálytalan szélű lesz vagy elváltozik a színe), akkor érdemes felkeresnünk egy bőrgyógyászt. Ugyanezt javasoljuk, amennyiben sebészeti beavatkozás után a hegek nem gyógyulnak, esetleg még rosszabbodnak is.

 

LÉGZŐSZERVI TÜNETEK

Ha tartós köhögéssel vagy mellkasi fájdalommal találkozunk, amelyhez esetleg nehézlégzés is társul, akkor is ajánlott egy alaposabb kivizsgálás. Ugyanez javasolt, ha esetleg a köpetváladékban véres vagy véreses színt tapasztalunk. A mellkasi tünetek közé tartozhatnak ezeken kívül még az indokolatlan fulladás vagy akár a mellkasi duzzanat is.

 

NEUROLÓGIAI PANASZOK

Indokolatlan fejfájás, látás vagy halláskárosodás is alapos gyanúja lehet egy daganatos betegségnek, azért érdemes alaposabban kivizsgálni. Ugyanez a javaslatunk akkor is, ha beszédzavar, végtagok zsibbadása esetleg gyengeség vagy koordinációs nehézségek lépnek fel. 



A fentiekből látható, hogy mennyire széleskörű tüneteket tudnak produkálni a daganatos megbetegedések. Sokszor egyik napról a másikra jelentkeznek ezek a tünetek mindenféle indok vagy előjel nélkül. A korai felismerés és kezelés azonban jelentősen növelheti a gyógyulási esélyeket. Habár nem jelenthetjük ki teljes bizonyossággal, hogy ha észleljük a tüneteket, akkor biztosan meggyógyulunk, de ha figyeljük testünk jelzéseit, akkor korai stádiumban nagyobb az esélye a gyógyulásnak.