Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Amire mindenképpen figyeljünk a nyári melegben

Herbadoctor
Amire mindenképpen figyeljünk a nyári melegben

A nyár első napja már beköszöntött június 1-jével hivatalosan is és még mielőtt a nyaralás pihentető napjait élveznénk, adunk egy kis segítséget, mire figyeljünk a konyhába…és azon kívül is! Jöjjenek az élelmiszerekre vonatkozó nyári tippjeink!

Lassan, de biztosan megérkeznek az év legmelegebb napjai, amelyet oly sokan várunk! Szóljon ez a nyár a felüdülésről és ne rontsuk el hasmenéssel, hányással a szabadságunk napjait! Alábbiakban megosztunk néhány egyszerű, de annál fontosabb teendőt, hogy biztonságban fogyasszuk el ételeinket a nap bármely szakaszában nyáron!

HŰTŐ LELTÁR

Furcsán hangzik, de ha jobban belegondolunk, minden hűtő rejt egy-két titkot, amelyről már el is felejtkeztünk! Ajánlott 2-3 naponta átnézni hűtőnk tartalmát és a megromlott ételektől váljunk meg! Nyáron sem érdemes három napnál tovább tárolni főtt ételeinket.

BESZERZÉSI KÖRÚT ÁTGONDOLTAN

Ha a hét egy adott napján szerezzük be az alapanyagokat, akkor érdemes átgondolni, mennyi időt szánunk rá. Ha első utunk a henteshez vezet, akkor mindenképpen legyen nálunk egy hűtőtáska, hiszen sokszor már délelőtt is 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, és ha utána még órákat töltünk a piacon vagy bevásárlóközpontokban, akkor bizony veszélynek tesszük ki a húsok frissességét!

ALAPOSAN SÜSSÜK-FŐZZÜK MEG ÉTELEINKET

A leveseket vagy szaftos ételeket alaposan főzzük meg, és ha másnap is ennénk belőlük, akkor is alaposan melegítsük fel! A nyár nem feltétlenül húsleves szezon, de ha mégis azt főznünk, figyeljünk arra, hogy mihamarabb lehűtsük, és a hűtőbe kerüljön! Tudjuk, hogy sokan szeretik a médiumra sült húsokat, de legyünk óvatosak és kizárólag azonnali fogyasztás esetén készítsük el!

GÁTOLJUK MEG A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSÁT

Nyáron a lakásban is melegebb van, mint télen, így ha elfogyasztottuk a főtt ételt, akkor két óránál több ideig ne tároljuk szobahőmérsékleten! Tegyük be a hűtőbe, vagy ha szerencsések vagyunk, akkor a spájzunk hideg lábazata vagy a pince is átmeneti hely lehet! A romlandó ételeket azonnal tegyük a hűtőszekrénybe és ne hagyjuk a konyhapulton! Ha fagyasztott élelmiszert használnánk, akkor ezekben a hónapokban kerüljük a szobahőmérsékleten való felolvasztásukat! Több ideig tart, de tegyük a hűtőszekrény polcára inkább!

NYERSANYAGOK ELŐKÉSZÍTÉSE

Húsok, halak esetében fontos, hogy mindig frisset használjuk, megmosásuk nem szükséges, hiszen magas hőmérsékleten készítjük el azokat! Ha mégis fagyasztott állapotban készítjük elő, akkor a hűtőszekrényben olvasszuk fel és utána mihamarabb készítsük is el! A zöldségek és a gyümölcsök felhasználása kicsit eltér ettől, hiszen sokszor frissen fogyasztjuk azokat. Ezekben az esetekben alaposan tisztítsuk és mossuk is meg, mielőtt elfogyasztjuk!

REND A LELKE MINDENNEK

Tartsuk tisztán a konyhapultunkat, akár mindennap fertőtlenítsük át egy kendővel, ha gyakran használjuk, hiszen nyáron gyorsabban szaporodnak a baktériumok is! Használjuk friss vizet az alapanyagok megtisztítására és ne ugyanabban az edényben mossuk át a zöldségeket, gyümölcsöket! Ha jégkockát készítenénk, akkor azt mindig friss vízből tegyük, és a fagyasztóban kerüljük hússal vagy más étellel való érintkezésüket!

HA ÚTNAK INDULUNK

Ha kirándulni indulunk, akkor a meleg napokon érdemes nem a megszokott szendvicseinket, tejes zabkását magunkkal vinni. Szendvicsünkbe vaj helyett tehetünk például mustárt és a csirkemell sonka helyett használjunk olyan felvágottat, amely később romlik meg, például szalámi vagy kolbász. A majonézet mindenképpen kerüljük, pár csepp balzsamecettől is finom lesz az útravalónk. A télen gyakran bekészített tejes kávét is mellőzük inkább, ha laktózmentes változatról is van szó, helyette egy fekete vagy zöld tea biztosabb választás! Ugyanez igaz a hidegebb időben magunkkal vitt csokoládékra is, ezek a nyári melegben hamarabb elolvadnak, így cseréljük le müzli szeletre vagy készítsünk mi magunk házilag banános zabkekszet. Ha már banán, akkor ezt sem ajánlatos nyáron a hátizsákunkba tenni, helyette vigyünk almát az útra!

FIGYELJÜNK ODA, HOL ÉTKEZÜNK

Ha épp nyaralunk, akkor érdemes különböző weboldalakon megnézni a kiválasztott étteremről, bisztróról megosztott véleményeket! Ha pedig helyet foglalunk, és úgy érezzük, furcsa szagok érkeznek a konyha részről vagy az ételünk nem megfelelően van elkészítve, akkor ne fogyasszuk el!

Ha pedig biztosan szeretnénk megtenni mindent egészségünk és pocakunk védelme érdekében, akkor utazás előtt alkalmazzuk a Herbadoctor Symbiotix probiotikumot, amely segíthet a bélflóra felborulásának helyreállításában is!

Szóljon ez a nyár a pihentető nyaralásról és ne a hasmenésről, hányásról!