Kérdése van? Bátran hívjon minket! +36 20 2527902
   

Blog

Anya gyermek kapcsolat befolyása az egészségre

Anya gyermek kapcsolat befolyása az egészségre

Az anya és a gyermek kapcsolata már a terhesség alatt elkezdődik és a közöttük lévő kötelék jelentős befolyással lehet a gyermek egészségére és a fejlődésére egyaránt. Ebben a cikkünkben most annak járunk után, hogy hogyan tudja befolyásolni az egészséget az anya és a gyermeke között fennálló kapcsolat.

Már a terhesség alatt elkezdődik az anya és a gyermeke közötti kapcsolat, amelyet elsődleges kötődésként is emlegetnek, hiszen a várandósság alatt kezdődik, és a születés után tovább folytatódik. Ez a kapcsolat létfontosságú mind a csecsemő fizikai, mind az érzelmi valamint a szociális jólétében is. 

 

Szerencsére a prenatális pszichológia előrehaladásának, ma már jelentős tudással rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy milyen folyamatok mennek végbe a méhen belüli magzat fejlődésével. A prenatális pszichológia ugyanis a magzattal, pontosabban a születése előtti állapotból származó fejlődéssel valamint a magzati kommunikációval foglalkozik. Ugyanis a magzat, hiába a méhen belül van, ugyanúgy lát, hall és folyamatosan tanul is közben. Egyetlen összekötő kapoccsal rendelkezik a külvilággal, aki az édesanya, hiszen a külvilágból érkező ingereket az anyán keresztül érzékeli miközben már tanulja is az érzéseket is. Ugyanúgy tapinthat, érezhet fájdalmat és boldogságot és mindezek pedig kihatással vannak a megszületése utáni időszakára is. Ha jobban megvizsgáljuk ezt a kapcsolatot, akkor az alábbiak szerint befolyásolhatja a baba egészségét:

 

ÉRZELMI FEJLŐDÉS

Az anya és a gyermeke közötti kötődés meghatározó lehet az érzelmi fejlődésben. Ugyanis, ha biztonságos és gondoskodó kapcsolat alakul ki anya és gyermeke között, akkor kiegyensúlyozottabb érzelmi állapot alakulhat ki a gyermekben születését követően.

 

IMMUNRENDSZER

A magzat fejlődésének és immunrendszerének kialakulásában, megerősödésben is kiemelt hangsúllyal bír az anya-gyermek kapcsolat, hiszen a kismamát érő sok stressz negatívan hat a magzat védekezőképességére is.

 

SZOCIÁLIS KÉPESSÉGEK

A méhen belüli magzat és az édesanya közötti kötődés megléte nagyban segíti a gyermek szociális képességeit is és a későbbi életére is hatással van. A gyerekek könnyebben teremtenek kapcsolatot a későbbiekben, ha magzatként is sikerült egy erős köteléket kialakítania.

 

MENTÁLIS EGÉSZSÉG

Az anya szeretetét és támogatását már a magzat is megérzi és hozzájárul ahhoz, hogy a gyermeknek pozitív önérzete legyen és a mentális egészségét is elősegítse.

Az anya és a magzat között fennálló csatornákon keresztül folyamatosan kapcsolatban vannak. A fiziológiai csatorna teljesen egyértelmű, hiszen azon keresztül érkezik a tápanyag, hormonok és anyagcseretermékek mozognak mindkét irányba. A viselkedési csatornának köszönhetően a magzat tisztában van az anya életével, szokásaival és azzal is, hogyan viselkedik a babával, hiszen beszél hozzá, simogatja, megérinti a hasán keresztül. Ezeket is folyamatosan érzékeli a magzat és ugyanúgy ő is küld jeleket, pl. rúgás. Az intuitív csatornán keresztül pedig mélyebben lépnek egymással kapcsolatba, érzik a másik érzéseit. Ez utóbbi sokszor felfoghatatlan kapcsolat külső személynek, de mégis talán a legtöbb jelentőséggel bír, hiszen jelentős hatással van a gyermekünk későbbi mentális és érzelmi fejlődésére is.

Fontos, hogy az anya a lehető legtöbb időt és figyelmet szentelje a gyermekére már a méhen belül is, hiszen már akkor is éreznek a csecsemők. Fontos, hogy legyen elég ideje és figyelme is az anyukának gyermekére megszületése előtt, hiszen ezzel segít kialakítani egy biztonságos és szeretetteljes kötődést a gyermeknek is.